Ženy v Armádě

Zde se diskutuje o všem možném, zbraně, taktika, útvary, prostě pokec.

Ženy v Armádě

Příspěvekod Andy » 20 srp 2009, 06:18

Pište svoje zkušenosti s ženami v Armádě. Je jich okolo 20%. Jaké jsou jejich přínosy, jaké zápory, na které funkce se hodí, na které se nehodí, jakou nejhorší, nebo naopak nejlepší (z vojenského hlediska) ženskou v Armádě jste potkali.

Za sebe napíšu, že dřív jsem ženský v Armádě hodně podporoval, viděl jsem to jako další krok k tomu, abychom se stali moderní Armádou. Později, když se tento krok začal naplňovat, tak jsem celkem změnil názor. Po osobních zkušenostech... Myslím, že je blbost stanovit nějaké procentuální zastoupení žen, jak to tenkrát bylo deklarováno. Prostě buď na to máš, nebo nemáš.
Mně vadí hlavně: ženský, který si tam nasadil voják, za účelem oplodnění a pobírání vysoké mateřské (problém je ale u obou). Ženský, který očekávaj úlevy na základě svojeho pohlaví (a ti co jim ty úlevy poskytujou mně taky štvou, obvykle jsou to vysoce postavený vojáci).
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Ženy v Armádě

Příspěvekod Martina » 07 zář 2009, 18:46

Jsem ženská a u armády sloužím 10 let. Z vlastní zkušenosti musím konstatovat, že baby v armádě jsou někdy opravdový peklo. Sama jsem posledních 5 let na administrativní funkci a myslím (i podle hodnocení nadřízených) schopná svoji funkci zastat bez problémů. Chodím do práce na šest, i když "začínáme" od 6,45 hod. Stalo se skoro pravidlem, že odcházím ze štábu poslední a není to tím, že bych svou práci v čase pro to stanoveném, nestíhala. Prostě mě práce baví a nemám problém věnovat vlastní čas armádě. Pravdou je, že nejsem zastáncem umisťování ženských na pozice kulomeťák, ženista, pancéřovník a podobně. Na jednu stranu by všichni chtěli mít stejný podmínky, ale ženská nemá ve většině případů fyzičku a v ryze pánském kolektivu se rychle stává nejslabším článkem. I tuto roli jsem měla možnost si vyzkoušet, ale moji kluci byli taktní a nikdy mi to nedávali nějak najevo. Snažila jsem se, ale opravdu neunesu centrálu ani 5 invazáků najednou. Štábní funkce typu účtařka, spisovenská atd. jsou pro baby odpovídající, ale fungovat plnohodnotně v bojové jednotce se (myslím) dlouhodobě nedá. Další negativum vidím v určité vyčuranosti, co se týče mateřské. Konkrétně u nás byla jedna příslušnice, která nastoupila po mateřské, prodloužil se jí závazek a za půl roku už byla opět na mateřské. Před velitelem sprostě zatajila, že je opět v tom a vůbec neměla pocit, že by se zachovala nefér. Takový jednání nebudu vůbec komentovat, protože by mi na to slušný slovník nestačil. Velká část mé práce spočívá v komunikaci se spolubojovníky. Někteří mají zřejmě pocit, že armáda vyhlásila soutěž o nejvíce vybraných dnů služebního volna...a v této disciplíně si baby ani chlapi nezadají. Ať to zkusí v civilu, zaměstnavatel by je z různých permanentních nemocí rychle vyléčil. O zneužívání ošetřování člena rodiny se ani nebudu rozepisovat. Pracovala jsem se dvěma ženami na oddělení a obě měli děti. Děti i manžely v činné službě. Když jsem zjistila, že obě mají v květnu vybráno 3x OČR, udělala jsem dusno. Až skončím u armády, nabídnu zdravotní pojišťovně svoje léčebné metody, protože mám zřejmě nadpřirozené schopnosti (něco jako Lurdy). Dětičky mých kolegyň od té doby nebyly ani jednou nemocné a konečně se práce začala dělit spravedlivě a ne, že já budu v práci čumákovat pořád a někdo jen podle potřeby.
Martina

Příspěvekod Andy » 07 zář 2009, 19:20

Díky za názor a zároveň tě vítám jako první ženu na fóru ;)
Tolik kritiky do vlastních řad, to bych skoro něvěřil, že jsi ženská.. Myslím, že chyba je i trochu v systému, který lze takto "zneužívat". Na druhou stranu, nelze čekat, že ženská se vzdá kvůli Armádě mateřství. Občas se zdá, že nadřízení jaksi nechápou, že to dřív nebo později přijde, a pak jsou hrozně překvapení a naštvaní. Nevím jak je to jinde ve světě, že by tam plánovali těhotenství společně velitel a podřízená? :D
Mně nejvíc vadí ty ženský vojáků, rychle nastoupí do Armády a rychle jdou na mateřskou, takže je jasné, že práce jako taková je vůbec nezajímá.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Příspěvekod Martina » 07 zář 2009, 21:03

Samozřejmě, že je to problém celého systému. Já netvrdím, že vstupem do armády se ženský mají vzdát mateřství, ale vadí mi, když je někdo vyčuránek a ani se to neobtěžuje tajit. To není nijak ojedinělý případ, že holčina nastoupí k útvaru a ještě se ani nezapíše do zařazovačky a už je těhotná. Pak nastoupí na mateřskou, rok je doma, vrátí se na původní místo a za rok nebo dva se situace opakuje. A to nemluvím o tom, že ze zákona nemusí jezdit do misí, chodit do služeb a do tří let věku dítěte nesmí být propuštěná. Copak je to plnohodnotná služba a rovnocenný přístup??? Ohledně OČR jsem přesvědčená, že kdyby byly zaměstnány v civilu, kde by za paragraf na dítě braly 60% z platu, určitě by tak často doma nezůstávaly. Jsem v mnoha věcech přívrženec Tvrdíka, ale nápad s 20%-ním obsazením žen v armádě byl těžký přehmat. Jak jsem už napsala...spisovenská, účetní, spojařka, zdravoťačka, skladnice a další míň náročné funkce, ať klidně zastávají ženský, ale ať si dámy laskavě nehrají na tvrďačky a nepokoušejí se vyrovnat chlapům. Znám sice pár holek, který jsou v pohodě a na bojovce nemají problém vyrovnat se ostatním, ale to je spíš výjimka. A na závěr asi dámy opravdu neštvu, ale pánové se budou muset smířit s tím, že my ženský to budeme mít u armády vždycky jednodušší. Taky jsem narazila v náhradce na blbce, který měl pocit, že potřebuju drezůru, ale to bylo poprvé a naposled, co jsem zažila takový teror. Od nástupu na útvar jsem nikdy nezažila, že by se baby měly hůř, ale spíš naopak.
Martina

Příspěvekod nodata1 » 08 zář 2009, 21:21

Zdravim,
rada bych take uvedla svuj nazor. Jsem v armade teprve 2 roky, jsem na pozici automechanik ...... jsem jim vyucena, prace me bavi a sla jsem do armady hlavne kvuli Tatram. Nechci se chvastat, ale ve skole jsem patrila mezi nejlepsi, ne z protekce, naopak, kladli na me zvysene naroky. Prosla jsem si vycvikem ve Vyskove, kde jsem byla sama holka v cete. Makali jsme, snazila jsem se drzet tempo s klukama, ne vzdy to slo, priznavam, ale nikdy me nenapadlo se vymlouvat na to ze jsem zena, proste jsem musela zabrat. V jinych cetach tomu bylo jinak, proste umely byt holky vycurane. To bylo prvni co me zacalo v armade stvat, ac jsem zena. Druha vec, ktera me velmi mrzi je ta, ze ac jako vyuceny automechanik mne moji primi nadrizeni od teto prace odtrhavaji, dostavam prace mimo vozidla a neodborne prace. Pro ne jsem jen zenska, ktera na takovou praci nestaci. Nekteri kolegove valili zraky,kdyz jsem se sama vrhla na prezouvani tatry. Ja si tedy ted pripadam zase na druhe strane barykady, me od me prace zrazuji, ackoli na ni mam. Nejsem zadna ,, drsnacka,, dokazu posoudit sve sily. Nerikam ze stacim na vse, ale to lecktery chlap take ne. Hlasila jsem se i do mise, ale protoze na utvaru nahle neproslo spoustu lidi na psychotestech nebo na zdravotnich testech do BG, tak jsem tam zarazena i ja. Nehlede na to, ze ti lide, kteri neprosli psychotesty a zdravotnimi testy se ted ,,dovolenkuji,, v Kosovu. To zase prozmenu byli vycurani muzi. Hotovost BG byla udajne prodlouzena az do pristiho leta, coz nam take nikdo oficialne nesdelil :-( Takze vyhlidka na misi je zcela nerealna. Co se tyka zneuzivani materske a OCR, tak u nas znam jen dva lidi co jsou temer vzdy ke konci mesice,kdy dochazi penize, na OCR a jsou to muzi. Zeny jsou u nas prevazne na stabu, nebo zastavaji funkci VD. Nekolik je jich na materske, ale kolik nemam zdani. Jen vim, ze nektere uz jsou na materske velmi dlouho a nikoho to netrapi.
nodata1

Příspěvekod Lucka » 11 zář 2009, 21:28

Ahoj..,tak jestli můžu, ráda bych se přidala do vaší debaty na téma " ženy v armádě "...,zatím bohužel nepatřím mezi profesionální armádu, ale jsem pouze u Aktivních záloh...ale i jako "ázetko", jsem si prošla dvouměsíčním výcvikem ve Vyškově. Je jasné, že většina chlapů, tam holky nebere a samozřejmě je tam nechce. Já osobně jsem šla na výcvik s tím, že nechci žádné úlevy a buďto to zvládnu nebo ne ! Zvládla jsem to a jsem ráda ale musim říct, že dobrá parta lidí, který dokážou podržet jeden druhého tam udělá moc...A ženy v armádě ?..Bylo tam spousta holek, které zvládly na jedničku a naopak kluci, který po 14 dnech výcvik vzdali !! Myslim, že neni třeba holky hned odepisovat :D ....Ale jinak souhlasim s tím, že Vyškov, je jenom o fyzičce, ale nic se tam člověk nenaučí....S námi jezdí na cvičení AZ profíci jako instruktoři a naučí nás za týden víc než instruktoři ve Vyškově, za 2 měsíce..Ale i ve Vyškově se našli dobrý lidi...nechci házet všechny do jednoho pytle...Lucka
Lucka

Příspěvekod Skorpion » 22 zář 2009, 10:12

Dělil bych lidi v arm . na schopné a neschopné , ne na ženy a muže . Otázka je zařazení , muž jen do funkce na kterou má a ženy také . Schopná ženská je pro armádu přínosnější nežli neschopnej chlap . A vyčuránci se nedělí podle pohlaví . Bohužel velení této armády , až na jedince , stojí za dvě věci a podle toho vypadá celé vojsko . Ti co musí nakonec udělat tu nejhorší práci , a většinou to jsou ti nejschopnější , doplácejí na vygumované , zelené mozky , schopné myslet jen na svoji karieru ať to stojí co chce , jen když to neplatí oni . A ženy v armádě ? Mají tam své opodstatnění , jen se nesmí tlačit tam, kam vzhledem k svým fiziologickým dispozicím , nepatří. Skorpio. :?:
Skorpion

Ženy v Armádě

Příspěvekod Jastreb » 29 zář 2009, 19:51

Kolegyně Martina asi slouží(možná sloužila) u stejné frenčízy jako já. Její slova můžu potvrdit. Musela by to být neskutečná náhoda, aby se toto stalo na dvou místech. Těch deset let mi akorát nesedí?! Kdyžtak SZ ;)
Jastreb

Příspěvekod Lucka » 30 zář 2009, 13:11

Chtěla bych vědět, jestli je třeba možný se s někým kdo slouží u armády ( žena nebo muž )to je jedno..sejít nebo si napsat přes mail a popovídat si...jsem jenom u aktivních záloh, ale ráda bych přímo k armádě...jde mi o to, slyšet zkušenosti..atd, ..Lucie.Stuchlova@seznam.cz.....Nevim teda jak se to zdá ostatním, protože vím, že AZ většina lidí nemá moc v oblibě :(
Lucka

Příspěvekod Pavel » 30 zář 2009, 16:01

Ahoj Lucko..
Tak za prvé, doporučuju ti nezveřejňovat takhle svůj mail, jestli ho teda nechceš mít plnej reklamy.
A myslím, že spíš se dozvíš víc tady. Může ti tu napsat spoustu lidí svůj názor, a nebudou mít zábrany.
Co se týče aktivních záloh, nejsem si jistej, jestli je spousta lidí nemá ráda AZ, já jsem spíš alergickej na AZ v Areportu. Protože skoro v každém čísle je něco o AZ, něco o ženských v Armádě, když je nějaká fotka z výcviku nebo mise, tak tam musí skoro pokaždý bejt ženská. Asi jsou v Areportu posedlý ženskýma a AZ.
No nic. Klidně se ptej co tě zajímá..Klidně přes soukromou zprávu..
Pavel

Další

Zpět na Pokec o všem co souvisí s Armádou