Nejdříve napíšu jednu věc - zásah v ČT byl podle mne proveden nesmyslně, zbytečně "okázale" a amatérsky ze strany velení VP. Vedení akce si mělo být vědomo, jakou pověst má MO u lidí, jakou moc mají média a jak se nestydí, a to ani veřejnoprávní média, překrucovat fakta, lhát a manipulovat.
To ale podle mne nic nemění na platnosti zákona 124/1992 Sb, kde se konkrétně píše.
§2 působnost VP
Vojenská policie působí vůči...osobám, které páchají trestnou činnost či přestupky spolu s vojáky nebo proti vojenským objektům, vojenskému materiálu nebo ostatnímu majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany.
§3 úkoly VP
e) pátrá po vojácích a po vojenském materiálu nebo po dalších věcech v majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany
g) podílí se na ochraně utajovaných informací
Já tam tedy vidím pravomoc VP dojít si "kamkoliv" v ČR pro cokoliv, co souvisí s majetkem, který obhospodařuje MO. Otázka je jestli "novináři" jsou schopni pochopit, že i když to jsou mediální hvězdy, tak pro ně platí zákony také, a opravdu si nemůžou zacházet s utajovanými informacemi jak chtějí. V ostatních západních zemích, na které se rádi lidé odkazují, by měli mnohem větší problémy, a na východ od nás by šli rovnou sedět za špionáž
Jaké argumenty byly nejčastěji slyšet z médií?
a) dokumenty byly pouze důvěrné
b) vojáci byli v kuklách a se zbraněmi
c) vojenská policie nemá právo zasahovat proti civilistům
- a) no comment
- b) to není podstata problému. Problém vznikl, když vzniklo podezření, že novinář nezákonně drží utajované materiály. Jistě nebylo třeba tam posílat komplet zásahovku, stačilo pár lidí v civilu (o tom níže). Ale i ti by byli ozbrojeni. Stejně jako jakýkoliv jiný policista. Jestli má M4, nebo pistoli, může být komukoliv úplně jedno. M4 byla zbytečná, protože mohla akorát překážet. Takže by to mělo vadit zasahujícím VP, a ne novinářům.
- c) působnost vojenské policie umožňuje zasahovat proti komukoliv, kdo páchá trestnou činnost se zaměstnanci MO, nebo proti majetku MO.
Hysterie kolem tohoto zásahu ze strany médií je zajímavá. Novináří se ohánějí tím, že chrání demokracii! Já jsem sice z této iluze byl už dávno vyléčen, ale možná tomu někdo věří. Smysl ČT nechápu, protože se jedná o moloch placený z našich daní, který se snaží nesmyslně bojovat s komerčními stanicemi, takže se neustále přibližuje nízké úrovni jejich zpravodajství i ostatních pořadů. Ostatní soukromá média jsou v první řadě soukromé firmy řízené za účelem vytvoření zisku. Pro ně je podstatný pouze prodaný reklamní čas. Popřípadě prodané výtisky. Nějaká znalost a dodržování zákonů je až na druhém místě.
Přitom se stalo pouze toto - na základě podezření, že redaktor Rožánek nezákonně drží utajované materiály si pro tyto materiály došla vojenské policie a součástí skupiny policistů byla zásahová jednotka. Zbytečně,ale ne nezákonně. Co s sebou měla za vybavení, jestli měla kukly, nebo útočné pušky, není přece podstata tohoto problému. Ale ČT elegantně odvedla pozornost od sebe a podezření z nezákonné manipulace s utajovanými skutečnostmi na vojenskou policii.
Toť můj názor na současnou mediální masáž. Opakuju znovu, použít pro tento úkol zásahovou jednotku bylo zbytečné, mohla třeba čekat před "barákem" až pokud by byla potřeba (což by velmi pravděpodobně nebyla). Ale novináři (a nejen oni, Jandákovo vystoupení také stálo za to) neustále upozorňují na údajnou nezákonnost zákroku. Evidentně neznají zákony.
Zajímalo by mne, kdo konkrétně rozhodl o způsobu provedení zákroku. Nepředpokládám, že by to bylo velení zasahující jednotky (která se mimochodem ruší). Taky by mne zajímalo, jestli by nemohlo zajistit ty materiály samo VZ?