Osobně si myslím, že to, co nejlépe vystihuje odhodlanost a skutečnou připravenost Armády ČR a potažmo politického vedení země zapojit se do bojových akcí, je vybavenost ručními zbraněmi. Nejsou to žádné Arthury, Pandury, modernizované tanky, ani ostatní miliardové nákupy techniky, která se asi nikdy nevyužije. Podle mně například nejlépe vypovídá to, že Armáda je dosud vyzbrojena neuvěřitelným shitem UKL59. Mluvím hlavně o spolehlivosti. Jednotky, kreré se opravdu zůčastnili boje, to věděli, a používají jiné kulomety - minimi, pkm a další, ale hlavně ne tuhletu věc, ze které mi vždycky vstávaly vlasy na hlavě. Takže celá Armáda má kulomet, o kterém vám nejlépe poví kulometníci, jak jsou s ním spokojení. Dobře, možná se najde nějaký dobře fungující kousek, ale splehnout se na něj nikdy nemůžete. Nemůžete ho ani osadit moderním kolimátorem. Nemá raily na další příslušenství.
Dále máme ve výzbroji SA58. Fajn, není to špatná zbraň. Hodně lidí jí bude do krve bránit, jak je skvělá. A stříleli někdy z něčeho jiného? Z jakékoliv zbraně ráže 5,56? Z M4 osazené dobrým kolimátorem? SA 58 může mít pro plnění některých úkolů svoje opodstatnění, ale M4 zvládne to samé, a ještě mnohem víc. Líp se ovládá, unesete víc munice, seženete všechny možné doplňky, jste kompatabilní venku. Co se týče přesnosti. Střílel jsem na figury na 600 m s kolimátorem Eotech a viděl jsem střílet borce s mojí puškou na figuru na kilák. Jasně že ne první ranou a chvíly trvalo, než přišel na to kam to chodí, ale pak to tam sázel pěkně. Samozřejmě to nebyl normální člověk .-) . Je to prostě prověřená a kvalitní zbraň.
CZ 82.. Nechci tvrdit že je špatná. Ale na co mají vojáci pistole? Primární zbraň je útočná puška. Pistole je záložka. Pokud mám záložku, potřebuju, aby měla co nejjednodušší ovládání. Aby nebyla moc náročná na kvalitu střelce. A to CZ82 je. Chodit s nábojem v komoře? Když pominu to, že by se z toho gumy zbláznili, co kdyby se někomu něco stalo, tak na to pistole asi není zrovna vhodná. CZ 75, která se občas používá, je poctivá pistole. Já jsem teda pro Glock, zatím jsem lepší pistoli v ruce neměl. Neříkám, že nějaká lepší není..
To by bylo z osobních zbraní pozemního vojska vše, neřeším SVD, to není zbraň jednotlivce, ani RPG, ale to je v pohodě, až na to, že dneska ho proti tanku nebudete používat, většinou proti pěchotě, a není tomu tedy náhodou, že máme pouze kumulativní střely, že pánové z GŠ.
Co jsem chtěl tímto článkem říct. Politici, ani vedení Armády, nechtějí tuto složku zapojit do bojů. Až na některé jednotky, napadá mně 601, a možná Chrudim, ale bůhvi jestli někdy. Každopádně 601 je asi vybavena tak, jak by měla být, a do Chrudimi se, jak jsem slyšel, pan O. stále snaží cpát něco nového. Ale to bude spíš takový jeho fetiš. A 601 je používána do rizikovějších misí. Chrudim spíš jede z brigády někam jako první..
Dokud budou jednotky pozemních sil vybaveny tak jak jsou, můžou si být jistý, že budou jen hlídat základny pro někoho jinýho a maximálně dělat někomu doprovod. To, že si budou kluci kupovat vlastní doplňky na zbraně na tom nic nezmění.