Výzbroj Armády ČR

Zde se diskutuje o všem možném, zbraně, taktika, útvary, prostě pokec.

Výzbroj Armády ČR

Příspěvekod Andy » 16 srp 2009, 22:41

Osobně si myslím, že to, co nejlépe vystihuje odhodlanost a skutečnou připravenost Armády ČR a potažmo politického vedení země zapojit se do bojových akcí, je vybavenost ručními zbraněmi. Nejsou to žádné Arthury, Pandury, modernizované tanky, ani ostatní miliardové nákupy techniky, která se asi nikdy nevyužije. Podle mně například nejlépe vypovídá to, že Armáda je dosud vyzbrojena neuvěřitelným shitem UKL59. Mluvím hlavně o spolehlivosti. Jednotky, kreré se opravdu zůčastnili boje, to věděli, a používají jiné kulomety - minimi, pkm a další, ale hlavně ne tuhletu věc, ze které mi vždycky vstávaly vlasy na hlavě. Takže celá Armáda má kulomet, o kterém vám nejlépe poví kulometníci, jak jsou s ním spokojení. Dobře, možná se najde nějaký dobře fungující kousek, ale splehnout se na něj nikdy nemůžete. Nemůžete ho ani osadit moderním kolimátorem. Nemá raily na další příslušenství.

Dále máme ve výzbroji SA58. Fajn, není to špatná zbraň. Hodně lidí jí bude do krve bránit, jak je skvělá. A stříleli někdy z něčeho jiného? Z jakékoliv zbraně ráže 5,56? Z M4 osazené dobrým kolimátorem? SA 58 může mít pro plnění některých úkolů svoje opodstatnění, ale M4 zvládne to samé, a ještě mnohem víc. Líp se ovládá, unesete víc munice, seženete všechny možné doplňky, jste kompatabilní venku. Co se týče přesnosti. Střílel jsem na figury na 600 m s kolimátorem Eotech a viděl jsem střílet borce s mojí puškou na figuru na kilák. Jasně že ne první ranou a chvíly trvalo, než přišel na to kam to chodí, ale pak to tam sázel pěkně. Samozřejmě to nebyl normální člověk .-) . Je to prostě prověřená a kvalitní zbraň.

CZ 82.. Nechci tvrdit že je špatná. Ale na co mají vojáci pistole? Primární zbraň je útočná puška. Pistole je záložka. Pokud mám záložku, potřebuju, aby měla co nejjednodušší ovládání. Aby nebyla moc náročná na kvalitu střelce. A to CZ82 je. Chodit s nábojem v komoře? Když pominu to, že by se z toho gumy zbláznili, co kdyby se někomu něco stalo, tak na to pistole asi není zrovna vhodná. CZ 75, která se občas používá, je poctivá pistole. Já jsem teda pro Glock, zatím jsem lepší pistoli v ruce neměl. Neříkám, že nějaká lepší není..

To by bylo z osobních zbraní pozemního vojska vše, neřeším SVD, to není zbraň jednotlivce, ani RPG, ale to je v pohodě, až na to, že dneska ho proti tanku nebudete používat, většinou proti pěchotě, a není tomu tedy náhodou, že máme pouze kumulativní střely, že pánové z GŠ.

Co jsem chtěl tímto článkem říct. Politici, ani vedení Armády, nechtějí tuto složku zapojit do bojů. Až na některé jednotky, napadá mně 601, a možná Chrudim, ale bůhvi jestli někdy. Každopádně 601 je asi vybavena tak, jak by měla být, a do Chrudimi se, jak jsem slyšel, pan O. stále snaží cpát něco nového. Ale to bude spíš takový jeho fetiš. A 601 je používána do rizikovějších misí. Chrudim spíš jede z brigády někam jako první..

Dokud budou jednotky pozemních sil vybaveny tak jak jsou, můžou si být jistý, že budou jen hlídat základny pro někoho jinýho a maximálně dělat někomu doprovod. To, že si budou kluci kupovat vlastní doplňky na zbraně na tom nic nezmění.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Výzbroj Armády ČR

Příspěvekod Dokter » 17 srp 2009, 04:22

Určitě máš pravdu, ale v první řadě si myslím že lidí musej bejt nejdříve vycvičený, umnět naprosto dokonale zacházet se zbraněmi i když sou za zenitem, to jim pak je hovno platný Minimíčko,M4......pokud to budou tukani, bude jim to k ničemu, což jsem viděl v LOGARU když přijela 2.rota s CHrudimi, která tu mněla původně dělat operace bojového charakteru a já tady koukal na borce jak nandává Eotech na Minimi naopak, nemluvě o tom že někteří nastřelovali Minimi v 7.62 na 100m, viděli to totiž poprví pořádně až tady, takže kčemu to je když tu zbraň nemají dokonale zmáklou.
Dokter

Příspěvekod Andy » 17 srp 2009, 06:07

Tohle je trošku asi o něčem jiným. Já samozřejmě napsal ten první příspěvěk trochu tak, aby to někoho vyprovokovalo na to odpovědět, a je to na zvážení, jestli třeba jsou všichni vojáci schopní nosit Glocka s nábojem v komoře. Osobně si myslím, že nejsou, ale to není chyba tý pistole. Kdyby byl ten novej kulomet, teď je jedno jakej, zavedenej do Armády, tak by se s ním asi neseznamovali na místě.
Druhá věc je působení tý druhý roty, slyšel jsem dost úsměvný historky, jak kdosi napochodoval na operačku jedné nejmenované zrušené jednotky, s tím, že teďka teda budou dělat speciální operace oni, když jim to Aleš slíbil :shock:
Třetí věc je úroveň střelecký přípravy v Armádě. Prostě tam nejsou istruktoři střelecký, který by tomu rozuměli. Jede se ve stylu "na palebnou čáru, pochodem vchod, pálit". Takhle jsem to dělal x let, a vůbec netušil, co všechno je důležitý, při střelbě z pistole. Všichni maj pocit, že když nastřílí na 25 m ze tří ran výtečně, tak už je to něco.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Luigi » 17 srp 2009, 10:56

Souhlasím s Andym, ta zbraň za to rozhodně nemůže, je problem že se v armádě pořád jede podle těch červenejch předpisů a hlavně ve stylu aby se nikomu nic nestalo, přesto myslím že se na pár útvarech pohnuli dopředu, další věc sou kvalitní lidi který o střílení něco vědí, někdo to ty lidi musí naučit a pokud to bude zase jen nějakej teoretik co si kupuje Zbraně a náboje, tak je to zase v prdeli, a za další musejí chtít lidi sami, pokud jim někdo vymeje palici že všechno umí a nikdo je nemá co učit je to zase v hajzlu a stím sem se setkal celkem často. Pokud jde o modernizaci, zaznamenávám určitý pohyb kupředu, doufejme že to někdo nezastaví.
Luigi

Příspěvekod Andy » 17 srp 2009, 20:00

Ještě bychom si mohli říct, kdo za tenhle stav může. Podle mně zase gumy. Kterej velitel praporu vůbec ví, kolik aspektů ovlivňuje střelbu z pistole, a kolik věcí se dá cvičit. Držení zbraně, správný míření, postoj, zbytečný pohyby navíc, přebíjení, dvojstřely (tak aby to bylo tam kde to má bejt) atd. atd.. Nejsem na tohle žádnej odborník, tak nebudu machrovat. Slyšel jsem takový názory, co vypustil velitel, kterej teď velí v JH, že pokud vojákovi nestačí jednou za měsíc dvanáct nábojů na to, aby se naučil střílet, tak už se to nikdy nenaučí. Pak jsou vojáci znechucený a otrávený ze střeleb, protože jedou na nějakou praštěnou střelnici hodinu na tatře, rychle vystřílej 6 nábojů, aby mohli do směny, samozřejmě většina trefí prd, za to jsou ještě za pitomce, nebo nevěří tý pistoli, ikdyž ta za to obvykle nemůže. Do toho si daj ještě trochu chemický, protože na střelbách přece musí bejt další pracoviště, že. Pak šup na tatru a na měsíc konec.
Zpět ke gumám. Jednak nemaj páru, co se dá všechno dělat jinak, druhak jim to nevadí, protože jim snad musí bejt jasný, že takhle se pistole nepoužívá, a pak taky kolikrát ani nechtěj, aby se vojáci něco extra učili, protože by se mohlo něco stát, a je to k ničemu, protože výsledky se stejně hodnotí na papíře, a ten snese všechno. Musím sem nainstalovat blicí smajlík.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod WIDOWMAKER » 30 led 2010, 12:35

Tak ODST a Průzkum 4.Brigády už maj GLOCK 17 :)
WIDOWMAKER

Příspěvekod WIDOWMAKER » 30 led 2010, 12:38

Jo vyšel ktomu zajmavej článek ve střelecké revue, kde zase nějakej kretén, do nebe vynáší čezetu a útočí na nákup GLOCK, to že ale ČZ nebyla schopna slevit armádě ani 100,-czk a GLOCK ano o tom se tam moc nemluví.
Už se jen modlím aby jako útočná puška vyhrál SCARS a bude to zase někde jinde.
WIDOWMAKER

Zpět na Pokec o všem co souvisí s Armádou