Martina píše:Zatím jsem neměla to štěstí vyjet do mise, ale pokud by se tak stalo a měla bych tam depku, určitě bych radši vyhledala kaplana než psychologa. V zásadě si myslím, že by se armáda obešla bez kaplanů, psychologů a především bez vrchních a vedoucích zbytečníků (rozuměj praporčíků). Dodnes jsem funkci těchto osob nepochopila. Možná se díky restrikci budou muset taky zařadit do pracovního procesu, ale zřejmě to bude na dlouhý lokte. Zatím jsem úkol zbytečníků spatřovala pouze v bonzování, buzeraci a zdokonalování již tak dokonalého systému. Možná nejsem objektivní, protože jsem ani jednu z výše jmenovaných funkcí nezastávala a tak nejsem dostatečně schopná zhodnotit přínos pro armádu, ale prozatím je můj názor pevný.
I když s Vámi zcela zásadně nesouhlasím, považuji Váš názor za zajímavý a hodný odpovědi.
Jsem jedním z vrchních praporčíků naší AČR. To, že jste dodnes nepochopila funkci vrchních a vedoucích praporčíků považuji za logické. K tomu, aby jste viděla co tito lidé dělají (a stejně jako všude jinde i nedělají) by jste musela být nějak zainteresovaná v tom co dělají. Pokud nepřijdete do služebního styku s velitelem a klíčovými funkcionáři štábu, velice těžko uvidíte o co běží. Existuje spousta mýtů o tom co vrchní praporčíci dělají a co nedělají.
V první řadě, vrchní praporčík je poradcem velitele (a i štábu) pro všechny záležitosti týkající se mužstva, poddůstojníků a praporčíků. Je zařazený do sosbního štábu velitele, ale zpravidla je tam pouze z administrativních důvodů a v praxi je přímo podřízený veliteli. Vrchní praporčík se podílí na plánování činnosti své jednotky, na připomínkování všech změn, nových předpisů apod. Také se s ostatními vrchními praporčíky v čele s vrchním praporčíkem AČR podílí na formování rozvoje mužstva, poddůstojnického a praporčického sboru. je toho mnohem více, ale ve zkratce by to mělo stačit.
K jejich zařazení do pracovního procesu...Možná se Vám zdá, že nic nedělají, ale je vidět že o tom nemáte moc informací. Pokud jste poddůstojníkem nebo praporčíkem, máte možnost se jedním z nich stát také a zažít "nicnedělání". Vaše poznámka je značně neuctivá a vůbec nebere v potaz všechnu předchozí službu v AČR, kterou mají za sebou. Nějak opomíjíte, že stejně jako ostatní museli hákovat a jejich současné pozice jim umožňuje uplatnit jejich léta služby v praxi pro ovlivňování spousty záležitostí. To je věc kdysi nemyslitelná. Tím, že působí vrchní praporčíci tam kde působí, dávají možnost proniknutí spousty užitečných informací k uchu velitele. Je to užitečné, protože ne všechny informace, které velitel potřebuje nebo by měl znát, k němu proniknou. Jednoduše protože důstojníci na jednotkách a štábech je dokážou zablokovat.
K tomu bonzování. Nevím kde jste k tomu přišla, ale ze své praxe vás můžu ujistit, že kdybych bonzoval veliteli, tak bych byl u velitele velice rychle morálně vyřízený. Můžete definovat "bonzování"? Nářky českých vojáků nad bonzováním jsou typickou ukázkou jejich selhání. Nejsem zastáncem bonzování, ale moje dvacetiletá zkušenost v AČR mi ukazuje, že na bonzování si nejvíce stěžují ti vojáci, kteří si zdůvodňují vlastní nekvalitní práci. Ono ukázat na někoho jiného a nestarat se o svůj vlastní výkon je strašně jednoduché a laciné.
Rozhodně nejste ve svém názoru objektivní a doufám, že se od roku 2009 změnil.