Trocha hysterie

Fórum věnované jednotce SOG.

Trocha hysterie

Příspěvekod Pavel » 10 říj 2011, 16:59

Zde http://www.parlamentnilisty.cz/parlamen ... 10387.aspx se objevil další článek na téma SOG a jeho zrušení. Je sice trochu konfrontačně napsanej, ale v podstatě je dobrej každej článek, kterej upozorní na to, že není normální takto plivnout do ksichtu lidem, který riskujou vlastní život pro svou vlast. Diskuze pod článkem napoví proč je toto u nás možné- protože Češi...
Pavel

Re: Trocha hyterie

Příspěvekod Andy_ » 10 říj 2011, 20:24

Zrovna jsem to sem chtěl dát... No rozhodně je to zajímavý čtení.
Andy_

Re: Trocha hyterie

Příspěvekod Andy_ » 12 říj 2011, 20:23

Andy_

Re: Trocha hysterie

Příspěvekod Pavel » 16 říj 2011, 17:13

Dík. Ložek by si určitě mohl vymyslet něco lepšího, než říct, že nemohl rozložit útvar za dva měsíce. Rozložil ho ze dne na den. V okamžiku, kdy vydal rozkaz ke zrušení útvaru. Ale koule na to přiznat to nemá. Typické..
Pavel

Příspěvekod Petr_N » 17 říj 2011, 14:51

Pavel píše:Zde http://www.parlamentnilisty.cz/parlamen ... 10387.aspx se objevil další článek na téma SOG a jeho zrušení. Je sice trochu konfrontačně napsanej, ale v podstatě je dobrej každej článek, kterej upozorní na to, že není normální takto plivnout do ksichtu lidem, který riskujou vlastní život pro svou vlast. Diskuze pod článkem napoví proč je toto u nás možné- protože Češi...

Zcela chápu znechucení nad likvidací SOGu a jen doufám, že budoucnost nám nevyjeví příliš krutě, jaká chyba to byla. Nicméně to, jak na to reaguje v uvedeném článku Michal B., tj. zveřejněním podrobností z akcí, považuji za krajně neprofesionální. Skutečnosti v článku uvedené rozhodně neměli být určené pro širokou veřejnost. A myslet si, že se po přečtení snad Saša Vondra chytí za nos?
Petr_N

Příspěvekod Pavel » 30 říj 2011, 14:02

Nevím, já tam žádné podrobnosti nevidím. Takovéto informace běžně západní armády zveřejňují, aby daňový poplatník viděl, že za jeho peníze skutečně něco dělají. U nás se toho MO bojí, ačkoliv, poslední dobou je to trochu lepší.
Pavel

Příspěvekod L 3000 » 01 pro 2011, 21:17

Ahoj všichni .Četl jsem ten článek...... KLUCI DĚKUJU ZA SKVĚLOU PRÁCI CO JSTE TAM UDĚLALI. ..... ke zbytku se mi nechce vyjadřovat je mi stoho na blití....
L 3000

Příspěvekod Andy_ » 06 pro 2011, 18:41

http://zpravy.idnes.cz/cleny-elitniho-k ... _domaci_jj

Pan Gazdík... Co jste mu proboha udělali? :D

Hnus...
Andy_

Příspěvekod Pavel » 07 pro 2011, 20:03

Zrovna jsem to sem chtěl dát a trochu to probrat, takže díky za link.

Pro začátek doporučuji zadat do google výraz "gazdík palcát". Každý si udělejte obrázek sám. Pokud by někde byl líný, Gazdík byl před rokem 89 důstojník ČSLA, byl to "novinář", který psal do tehdejších propagandistických časopisů Palcát a Obrana Lidu. Abslovoval školu pro politruky v sovětském Lvově.
Jak píše MediaInsider.net: "Soudruh Gazdík prostě prudí, aby se zapomnělo, že v tomto týdnu uplynulo právě 20 let od série článků v komunistickém armádním plátku Obrana lidu s obecným názvem "Republiku si rozvracet nedáme". Autor - jistý J. Gazdík, zaměstnanec Hlavní politické správy.
Palcát byl přitom tiskovým orgánem Okresního výboru KSČ a zároveň Okresního národního výboru v jihočeském Táboře.
Gazdík je ten pán, co obvinil nějaké přírodovědce, že uctívají nacismus, protože mají ve znaku alpskou protěž (znak horských myslivců už za Marie Terezie)

Nyní k samotnému článku tohoto génia. Dovolím si ho zkopírovat, aby bylo jasno o čem je řeč:
Třináct členů bývalého elitního komanda vojenské policie SOG půjde před soud. Bývalí vojáci jsou podezřelí z pojistných podvodů, porušení služebního postupu či pochybného nákupu výzbroje. Speciální útvar byl zrušený před dvěma lety.

Úderná jednotka vojenské policie SOG vznikla v roce 2000 s velkou slávou a po devíti letech byla kvůli fatálním selháním v Afghánistánu s velkou ostudou rozpuštěna. Jednotka nechvalně proslula mimo jiné tím, že nechala spojence v nejprudších bojích na holičkách.

Nyní jde první skupina někdejších elitních vojáků k soudu a další je budou podle všeho brzo následovat. Bývalí vojáci tam stanou pro podezření z pojistných podvodů, porušení služebního postupu či kvůli pletichám při nákupu výzbroje pro úderné komando vojenské policie.

Co je SOG
Vysoce specializovanou jednotku Special Operation Group založil bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Měla chránit muniční sklady. SOG se pak začal chaoticky připravovat k zahraničním akcím. Od počátku pro něj neexistovala žádná omezení: zejména v nákupu zbraní a vybavení, které – jak se ukázalo – ani nepotřeboval. Jednotka si pořídila podvodní skútr, předraženou navigaci na čtyřkolky či výzvědnou helikoptéru řízenou rádiem. Nasazení SOG v Afghánistánu vyústilo ve skandál, když někteří vojáci vyráželi v noci na soukromé odstřelovací akce.

Prvním varováním, že v elitní jednotce SOG se při nákupu výzbroje zřejmě podvádělo, byla pro nového velitele vojenské policie Vladimíra Ložka nabídka pracovníka firmy, která policistům upravovala terénní vozy k převozu služebních psů. "Byl jsem se na úpravy podívat a ten chlapík mi najednou řekl, že jeho firma mi může zprostředkovat velmi výhodnou koupi nového osobního auta. Odmítl jsem s výstrahou, aby něco podobného raději už nikdy nezkoušel."

Druhé varování, že se v SOG odehrávají podivné obchody, nedalo na sebe dlouho čekat. Nákupčí předložili Ložkovi k podepsání údajně již téměř dohodnutý mnohamilionový kontrakt na koupi stanů. Kvůli "náhlé operační potřebě" blížícího se spojeneckého cvičení nebyl prý čas vyhlašovat veřejnou soutěž, která by nákup stanů o měsíce zbrzdila.

A ještě neotrkaný generál předložené papíry bezelstně podepsal. Když se později na manévrech po speciálních stanech sháněl, žádné tam nebyly. "Nákupčí mi řekli, že budou dodány až za několik měsíců. To už jsem na nic nečekal a okamžitě se obrátil na státní zastupitelství kvůli podezření z podvodů," říká Ložek.

Výmluva na okamžitý nákup bez soutěže byla podle všeho jen trikem, aby stany dodala předem vytipovaná firma, která se pak vojenským obchodníkům za dohozený kšeft mohla patřičně odměnit. Soutěž by téměř jistě srazila cenu zboží, a to nebylo žádoucí.

Inspekce vyšetřuje i šéfa vojenské policie
Paradox je, že ačkoliv Ložek na podezřelý obchod upozornil státního zástupce, vyšetřuje dnes jeho samého inspekce ministra obrany, protože generál tentýž obchod – nic zlého netuše – schválil.

Vyšetřovatele ohromil i jiný obchod: nákupčí SOG pořídili potápěčský přístroj, který má uzavřený okruh, takže na sebe potápěč neupozorňuje unikajícími bublinami. Jeho cena se šplhá k půl milionu korun a jde o speciální materiál určený velmi úzkému okruhu potápěčů – například těm, kteří se zapojují do protiteroristických akcí.

Potíž je v tom, že zmíněný potápěčský přístroj – alespoň podle evidence – nákupčí zaplatili, ve skladech však není k dohledání. "Prostě tu není. Šokovalo mě to," říká Vladimír Ložek. Bez komentáře nechává otázku, zda si jej vyhození policisté odnesli s sebou a nepotápějí se s ním o dovolené třeba v Chorvatsku.

Reportér MF DNES kontaktoval bývalého velitele SOG Petra Krčmáře či rovněž bývalého šéfa oddělení Lumíra Němce (patří k obviněným). "Vyřídím vzkaz, možná se vám ozve," řekl mluvčí Němcovy firmy SOG Defence Miroslav Budínský. Do uzávěrky listu se neozvali Krčmář ani Němec. K pondělí bylo zatím obviněno třináct bývalých vojáků SOG.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/cleny-elitniho-k ... _domaci_jj

Podle mně by novinář měl vždy uvádět přesné informace, přesné formulace, neměl by spekulovat, pokud někoho z něčeho obviňuje, měl by konkrétně popsat proč a na základě čeho. Podle mne je tento článek klasika ala soudruh gazdík. Proč?

1)
Elitní komando vojenské policie SOG
- správně Útvar speciálních operací vojenské policie (SOG)

2)
Jednotka vznikla s velkou slávou

Nesmysl, jednotka vznikla potichu, po několika letech se o ní díky nasazení v Hilmandu začalo mluvit více.

3)
Po devíti letech byla kvůli fatálním selháním v A s velkou ostudou rozpuštěna

Nesmysl, proč byla jednotka zrušena nikdo nikdy neřekl. Oficiálně byla transformována (ne rozpuštěna) a část vojáků zůstala v zhruba třech složkách AČR. O fatálním selhání psal pouze gazdík a ostatní to od něj přebrali.Údajně měla jednotka opustit zahraniční vojáky v boji. Ve skutečnosti se velení jednotky bránilo nasazování do běžných patrol, protože to bylo plýtvání potenciálem. Jednotka byla po čase chybně předpodřízena pod dánské velení, které ji neumělo využít. Na jedné z patrol, kterou naplánovala dánská strana došlo k útoku sebevražedného atentátníka a ke smrti Milana Štěrby a těžkému zranění Jiřího Schamse. K útoku přispělo i stereotypní plánování z dánské strany. Nešlo tedy o opuštění vojáků v boji (což zní lépe), ale nespokojenost s nedostatečným využitím potenciálu jednotky.

4)
Jednotka nechvalně proslula mimo jiné tím, že nechala spojence v nejprudších bojích na holičkách

Nesmysl, naopak pro vysokou efektivitu (nekonvenční zbraňové systémy a postupy) byla jednotka hodnocena velmi vysoko. Americké speciální jednotky by se SOG jinak nespolupracovali a nevyžádali si jeho přepodřízení přímo pod USOCOM.

5)
Nyní jde první skupina někdejších elitních vojáků k soudu a další je budou podle všeho brzo následovat. Bývalí vojáci tam stanou pro podezření z pojistných podvodů, porušení služebního postupu či kvůli pletichám při nákupu výzbroje

Uvidíme, jak to dopadne. Vím o tom, že vyšetřování ze strany vojenské policie bylo velmi amatérské a zoufale se snažili něco najít. Zároveň se už kdysi mluvilo o tom, že nákupy výzbroje nebyly úplně v pořádku. Vždy to ale bylo bez konkrétních obvinění, či důkazů, spíše jedna paní povídala.

6)
Prvním varováním, že v elitní jednotce SOG se při nákupu výzbroje zřejmě podvádělo, byla pro nového velitele vojenské policie Vladimíra Ložka nabídka pracovníka firmy, která policistům upravovala terénní vozy k převozu služebních psů. "Byl jsem se na úpravy podívat a ten chlapík mi najednou řekl, že jeho firma mi může zprostředkovat velmi výhodnou koupi nového osobního auta. Odmítl jsem s výstrahou, aby něco podobného raději už nikdy nezkoušel."

To je hodně přitažené za vlasy. Chtěl za to ten "chlapík" něco? Pokud ano, šlo o pokus o zkorumpování náčelníka vojenské policie a to se přece řeší jinak, než výstrahou, takže by se ho na to měli taky zeptat. Pokud za to nic nechtěl, tak to není korupce. Podle mne by to neměl NVP přijmout, protože by pak byl té firmě neoficiálně zavázán. Nedokazuje to, že se při nákupu výzbroje podvádělo.

7)
Druhé varování, že se v SOG odehrávají podivné obchody, nedalo na sebe dlouho čekat. Nákupčí předložili Ložkovi k podepsání údajně již téměř dohodnutý mnohamilionový kontrakt na koupi stanů. Kvůli "náhlé operační potřebě" blížícího se spojeneckého cvičení nebyl prý čas vyhlašovat veřejnou soutěž, která by nákup stanů o měsíce zbrzdila. A ještě neotrkaný generál předložené papíry bezelstně podepsal.

Tak to je největší hláška celého článku :-D. Neotrkaný generál bezelstně podepsal! A může za to SOG! Protože už to bylo dohodnuto. To asi dohodnul praporčík J.Ž. a tak to musel chudák Ložek podepsat. A že se pak údajně stany stratily, za to může také SOG. Takže - rozhodnutí o podpisu je na statutárním orgánu, což byl Ložek. Dále, ihned po tom, co se stal tento pantáta velitelem NVP, začal jít po SOGu jak slepice po flusu. Určitě ne proto, že nastoupil s tím, že má SOG zničit, to určitě ne. Takže se mi nechce věřit, že by podepsal jakýkoliv nový nákup na SOG. Ani jsem neslyšel o žádném cvičení, které by SOG měl v té době v plánu. Ale bylo v plánu cvičení vojenské policie Black Bear, tak možná by bylo dobré se zaměřit tímto směrem?
A že byl pan generál Ložek neotrkaný? To je tedy argument, to nemá cenu dál komentovat. Další slova na téma odměny za dohožený kšeft jsou plivnuty bez důkazu, podložení, ničeho. Jasně, nikoho by to nepřekvapilo, víme jak to v armádě chodí, ale alespoň nějaký důkaz? Jaká firma, komu, kolik?

8)
Paradox je, že ačkoliv Ložek na podezřelý obchod upozornil státního zástupce, vyšetřuje dnes jeho samého inspekce ministra obrany, protože generál tentýž obchod – nic zlého netuše – schválil.

Opět se dozvídáme, že Ložek nic zlého netuše obchod schválil. Slza mi ukápla. No paradox to skutečně je, a já se směji. Pro ještě větší pobavení zapoměl gazdík napsat, že Ložek před tím, než se stal NVP, byl ředitelem té Inspekce ministra obrany, která ho teď vyšetřuje. Přeji mu tedy, aby inspekce pracovala stejně kvalitně jako v době, kdy on jí řediteloval. Stejně nezávisle, odborně a na objednávku :-).

9)
Vyšetřovatele ohromil i jiný obchod: nákupčí SOG pořídili potápěčský přístroj, který má uzavřený okruh, takže na sebe potápěč neupozorňuje unikajícími bublinami. Jeho cena se šplhá k půl milionu korun a jde o speciální materiál určený velmi úzkému okruhu potápěčů – například těm, kteří se zapojují do protiteroristických akcí.

Na SOGu byli i potápěči, a SOG byl protiteroristická jednotka. Jistě, ostré nasazení přístroje bylo nepravděpodobné a pořízení diskutabilní. Ale šlo vyloučit? SOG se snažil připravit na maximum situací. Cenu přístroje komentovat nemůžu, nevím, kolik může takový přístroj stát. Pokud byl nekoupen nehospodárně, měl by být zodpovědný člověk potrestán. A pan Ložek je také šokován, že ve skladech přístroj není. To asi podle gazdíka znamená, že ho někdo ze SOG ukradl. Nemohl ho ale ukrást někdo jiný? Když se útvar rušil, materiál se odvážel na všechny strany. No, někdo ho asi měl přidělen. Tudíž ten člověk by ho měl vrátit, zaplatit, nebo dokázat, že ho předal někomu jinému.

10)
Bez komentáře nechává otázku, zda si jej vyhození policisté odnesli s sebou a nepotápějí se s ním o dovolené třeba v Chorvatsku

Počítám, že tento typ tendenčího psaní se naučil gazdík na škole politruků v Sovětském svazu. Tak pro vás, gazdíku: "bez komentáře nechává také otázku, zda novinář J.G. není takzvaný spící agent Ruské tajné služby".

11) Mluvčí firmy SOG Defence není Miroslav Budínský, ale takovými detaily se gazdík zabývat nebude. Úkol musí být splněn!

Závěr
Pokusil jsem se rozebrat ten článek podrobně, abych ukázal, jaká je jeho informační hodnota.
Obvinění ještě není odsouzení, ačkoliv s tím si gazdík hlavu neláme.
Netvrdím, že není možné, že k nějakému trestnému činu při rušení útvaru došlo.
Největším zločinem bylo zničení Útvaru speciálních operací vojenské policie. Přestože gazdík se snaží seč může, lidé, kteří se zajímají o Armádu ČR, většinou už tuší, že jeho články jsou z 90% naprosté bláboly, tendenční, přitažené za vlasy, bulvární. Prostě z 90% lži.
Pavel

Příspěvekod GaryCZ » 08 pro 2011, 14:25

PAVEL:pěkně rozebráno.Nechceš se dát na novinařinu místo pana Gazdíka? ;)
GaryCZ

Další

Zpět na SOG - útvar speciálních operací vojenské policie