Snižování příspěvku na bydlení!

Zde se diskutuje o tom, co se právě děje v Armádě. Například o snížení příspěvku na bydlení, propouštění vojáků, škrtech v resortu ministerstva obrany. Každý je vítán přispět svým názorem, nebo aktualitou z Armády.

Snižování příspěvku na bydlení!

Příspěvekod Andy » 24 čer 2010, 07:08

Tak jsem se dneska dočetl na idnes, že velmi reálně hrozí snižování příspěvku na bydlení - o 36%. Prý se tak ušetří až 1 miliarda korun ročně. Pro jsou samozřejmě věci veřejné, překvapivě kandidát na MO za ODS Vondra a aktuální ministr financí Janota.

Hlavním důvodem má být potřeba ušetřit a dále prý "Vojáci zneužívají výhod a chytračí s byty"
Pod článkem na idnesu je samozřejmě veselo, padají klasické názory na zrušení armády, zrušení celého příspěvku na bydlení a podobně. Doporučuji nezapojovat se tam do diskuze, člověk je pak velmi otrávený :lol:

Podle mně naprostá většina neřeší nějaký příspěvek na bydlení, řeší pouze konečnou částku, která přistane na účtě. A vždy si porovnává, zda se mu vyplatí vykonávat tuto práci za ty peníze, které dostává. Vždycky jsem chápal příspěvek na bydlení jako kličku pro zvýšení jinak pevně daného tabulkového platu (myslím, že to vymyslel Tvrdík). Aby do Armády přišli i kvalitní lidé. Vždyť já bral jeden měsíc 10000,- a druhý najednou 18000,-. A za deset tisíc se do Armády davy lidí nehrnuli. Bylo to zavedeno kvůli profesionalizaci.

Teď bude všude na útvarech slyšet: "seru na to, jdu do civilu", ale myslím, že to budou jako obvykle jen kecy, zejména u lidí, kteří skutečně jsou relativně přeplacení. Časem ale pomalu začnou mizet lidé, kteří mají možnost volby. A zůstávat budou bomoga, pro které bude ten plat ještě pořád super.

Problém totiž nevidím v tom, že by byly vysoké platy. Spíše si myslím, že Armáda za tyto peníze nenabrala příliš kvalitní lidi. To, že se v Armádě dost často špatně slouží, chování nadřízených je špatné jak za záklaďáků, člověk je jen kolonka v nějakém spisu, to ještě neznamená, že Armáda využívá lidi na 100% a že dostává za své peníze odpovídající výkony. To, co lidé musejí dělat a co dělají, je občas v nepoměru s tím, co za to dostanou. To ale není problém těch lidí, zejména základní funkce dělají to, co je jim nařízeno, nebo dovoleno. Fungují tak, jak je nastaven systém. Je potřeba začít pracovat jinak a vyžadovat víc.

Řešení podle některých populistických politiků je snížit plat. Řešení podle mně je zvýšit nároky a zvýšit kvalitu práce. Dělat jen to, k čemu je Armáda budována. Hledat nové způsoby výcviku, pracovat s lidmi, snažit se dostat každou jednotku na špičku, snažit se dostat každého jednotlivce dál. Ale ne tak, jak se to dělá dnes. Že vás naloží na Tatru, odvezou na 14 dní do výcvikového prostoru, dáte si jedny BOSky stylem, který je dělal tenkrát dědeček (téměř).
Proč není náročné výběrové řízení do Armády? Proč stále není karierní řád?

Pokud opravdu dojde ke snížení příspěvku na bydlení a pak ještě k 10% snížení platů, posune to AČR o pár let zpátky. Začnou odcházet kvalitní lidé, noví rozhodně nebudou přicházet a zůstávat budou jedinci, kteří by si v civilu víc nevydělali a mají to domů 5 min pěšky. Jasně, zůstanou i jedinci, pro které je Armáda smysl života, ale kolik jich ze svého okolí znáte?
Je pravda, že se musí šetřit, ale podle mne spíše na technice. Pravda, dva Arthury po 2 miliardách za kus jsou super, ale možná by se ty prachy teď hodily jinde ;)

Zde je článek z Idnes :http://zpravy.idnes.cz/vojaci-zneuzivaji-vyhod-a-chytraci-s-byty-zrejme-prijdou-o-cast-platu-1k5-/domaci.asp?c=A100623_213524_domaci_vel

Očekávám podnětnou diskuzi :-)
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Snižování příspěvku na bydlení!

Příspěvekod Andy » 24 čer 2010, 07:16

A ještě jsem zapoměl, ta záminka se zneužíváním příspěvku je pěkně vymyšlená od politiků. Je potřeba dostat veřejné mínění na svou stranu. Úsměvné je, že na to poukazují politici, kteří mají poslanecké náhrady na vše, co si můžete představit, včetně bydlení, a pak také bydlí na ubytovnách v Praze. To je snad každého věc, na co to použije. Žádný zákon ti vojáci neporušují. Spíš než uvedené zneužívání příspěvku ale vím, že svobodní vojáci bydlí po více "kusech" v jednom bytě. A co je na tom špatného? Když se jim chce. Je snad nařízeno, že celý příspěvek je voják povinen utratit za bydlení?
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod roko » 24 čer 2010, 21:57

Celkem s tebou Andy souhlasím, možná bych jen doplnil. Citovaný článek napsal nám všem velmi dobře známý "odborník" na vše armádní pan Gazdík, který je znám svými polopravdami. Poukazují a rozčertěně se pozastavují nad tím, že dotyčná pronajala svůj byt. Vojenských bytů je v současné době mizivé procento. Více jak 90% je předáno bezúplatně příslušným městům a obcím, které je obratem prodávají nájemcům. Proč tedy generalizují jeden případ a vykřikují, že vojáci kupčí s byty. Jednoduchá odpověď hodí se to do krámu. Snížení příspěvku na bydlení, který drtivá většina z nás používá na úhrady hypoték, popřípadě denní dojíždění. N autora článku je potřeba pohlížet shovívavě, je to jen zakomplexovaný novinář, co si karieru buduje na polopravdách a účelových odhaleních.
roko

Příspěvekod Andy » 25 čer 2010, 06:33

Jasně, o Gazdíkovi už není třeba mluvit. Je to přesně ve stylu jedné předchozí kauzy. Něco se napíše, aby se ovlivnilo veřejné mínění a pak se provede změna, která by se jinak tězko obhajovala.

Takzvané zneužívání je jen záminka. Ale podstatné je, že základním funkcím v Armádě hrozí snížení platů o cca 20% - zhruba o 4500,-
Nevím, kdo bude dělat za 16000,- takovouhle práci.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod kalon » 25 čer 2010, 10:19

Při systému české politiky bych nestahoval kalhoty, brod je ještě daleko. Jen si vezměte výkřiky pár dní po volbách armádě -10 miliard a podobně. Všechno má svůj čas a prosakující informace z médií, tiskovky tří králů a podobné akce jsou prozatím jen líbivým gestem. O tom že dotyční mají zavádějící informace se můžete přesvědčit při různých debatách, kdy je pro ně překvapením, že státních úředníků rozhodně není 460 000, jak se mylně domnívali a podobně. A taky přístupová smlouva k NATO není jen tak nějakým cárem papíru, který někdy v budoucnu vyřeší arbitrážní řízení. Takže sokolíci, klídek, zatím jde o proklamace, prohlášení.
kalon

Příspěvekod Andy » 25 čer 2010, 18:12

To je sice pravda, ale jen jsem psal o této informaci, která proběhla médii. Uvidíme jak to dopadne.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Humanoid » 26 čer 2010, 18:12

libilo se mi velice i prohlaseni pana generala "Na těch nejnižších funkcích berou vojáci bez příspěvku na bydlení čtrnáct tisíc korun. Koho dnes za tuhle sumu získáte? Živitele rodin určitě ne," ...prave koukam na svuj vypis za cely rok co mam z financniho (castky sou v hrubem) platovy tarif:11130kc, osobko:600kc, hodnostni:1200, za drzeni pohotovosti (F-koy):600kc to vse dohromady da celych 13530kc v hrubem...po odecteni vsech poplatku mi vychazi ze v cistem beru 11381 Kc za 23 odpracovanych dniodectemeli od toho tech 5% vychazi mi ze budu brat o 569 kc mene a z priplatku kery cini 10100kc u vetsiny vojaku (nvm o nikom kdo ma jiny) mi podle navrhu vemou 3636kc takze celkova castka kerou budem pobirat pokud to projde je 17425kc. ano to by mozna stacilo pokud bych slouzil tam kde bydlim. A to se muj utvar stehuje do jincu takze budu platit najem doma (pardubice), najem v jincich, dojizdeni za rodinou a zpet, a stravu v jincich...ted at mi pani politici reknou kde na to ma clovek brat.
Humanoid

Příspěvekod Andy » 27 čer 2010, 06:57

Uběhlo pár dní od zveřejnění této informace, nyní to bylo údajně potvrzeno i na Nově. Co mně opravdu překvapuje, je ticho po pěšině z velení armády. Jedna věc je nestahovat kalhoty, protože brod je ještě daleko, a druhá je mlčet, protože můj plat je tak vysoký, že ho snížení příspěvku nijak zvlášť neovlivní. Ale když budu mít páteř a ozvu se, mohli by mě vyměnit a nebude žádný plat. Tak ať třeba armáda pojde, hlavně že já vydržím až do konce.
Jak jinak si vysvětlit mlčení nejvyšších armádních představitelů? Jistě, nic ještě nebylo podepsáno, ale pokud teď budou všichni mlčet a neupozorní na riziko, které hrozí, tak potom už zbudou jen oči pro pláč. Vznikající koalice si připraví přes média veřejné mínění a pak už se to nedá zastavit. Znám to ze své zkušenosti :x .

Například na facebooku vznikla skupina "Proti snížení platů v Armáde" a za pář dní už má 2300 členů (aktuální stav k 27.6.). Je zajímavé číst si názory většinou vojáků na to, že jim chce někdo brát peníze. Ale nemůžu se ubránit dojmu, že to tam sklouzává do kategorie "hospodský kecy" typu, "politici maj spoustu peněz a my málo a ať si to zkusí dělat, a my máme hypotéky a z čeho to máme platit".
Myslím, že odstatní lidi vaše hypotéky nezajímají. Mně taky ne a moje hypotéka zase nezajímá vás. Pokud se problém bude točit okolo toho, že prostě jen budete křičet, že vám berou peníze, naopak to většinu čechů bude škodolibě těšit.

Je potřeba upozornit na to, co globálně hrozí České republice, pokud dojde k takovémuto snížení platů vojáků.
1) odchod relativně schopných vojáků za lepším.
2) odchod vojáků, kteří mají nárok na výsluhu.
3) nastupovat budou lidi, kteří se neuchytí jinde.
4) tím způsobený výrazný pokles kvality personálu. Jednak nastoupí neschopáci (globálně) a druhak zůstanou lidi, co už to teda nějak doklepou do výsluhy, ale "fakt se za takový prachy nepřetrhnu vole"
5) problémy při plnění aliančních závazků (problémy s naplněním misí)
6) a hlavně, ohrožení obranyschopnosti země. Pokud tohle neohrozí obranyschopnost, proč vlastně mít armádu?

Na tyto věci ovšem musí kromě řadových vojáků upozornit hlavně velení. Protože to má přece nejvíc zkušeností a znalostí a tak ho musí brát ostatní nejvíc vážně. Nebo ne? Nebo snad máme velení, které vidí jen svoje platy? Přece už i velitele praporou musí strašit, že mu odejde 15% nejlepších lidí. A že místo ně nenastoupí stejně schopní, jen nezkušení, ale že nastoupí méně schopní a nezkušení lidé. A takhle by to mělo jít až nahoru a NGŠ by měl okamžitě říct "tak pánové, jestli tohle projde, tak to je destrukce armády a já okamžitě odstoupím".

A co pan ministr Barták? Kde je? Proč něco neřekne? Jo vlastně, nechce si zavřít dveře, až bude potřeba pomoct nějaký zakázce. Nečekám, že Barták bude rezignovat, ještě nic není definitivní, ale když se ho ptali na jeho názor, tak to nechtěl komentovat. Tak to je teda pěknej sráč. Mimochodem, vojáci jím mohutně podporované 601 by tímto přišli o stejný peníze jako ostatní, no to bych chtěl dělat, práci, kde tě furt někdo plácá po zádech jako elitu všech elit a na účet ti přijde dvacka, jak nějakýmu skladníkovi.

Řešení by bylo snadný, jakmile by tenhle návrh vešel v platnost, hromadná výpověď všech vojáků. Už kdyby ty bylo 30%, tak to musí řešit, vždyť by jednotky byly nebojeschopný. Jenže jak známo, tohle se málokdy podaří dotáhnout do konce. Takže nastupuje druhý řešení. Každej sám za sebe si musí ujasnit, jestli má tahle práce pro něj smysl a jestli ta urážka jeho osoby stojí za to dál držet hubu a krok. A žo to je pořádná urážka, kecy o zneužívání bytů a sebrání 20%!! z platu. Komu kdy sebrali 20%?

Na závěr, ačkoliv pan Štefka kdysi mluvil o Armádě jako o diamantu, který je už potřeba jen lešit, všichni normálni vojáci věděli, že to jsou kecy tlustý debilního hulváta. Místo toho se utráceli a utrácejí peníze za techniku a ne za lidi. Každá normální firma by v době, kdy je potřeba šetřit šetřila jednak na platech - což už se děje delší dobu, a hlavně na technice, autech atd. AČR ne, ta si nakoupí nejdražší hračky a nechá ja asi obsluhovat každýho, kdo má ruce a nohy a dejchá. A zde se to vrací jako bumerang, protože všechny ty zprávy o předraženejch zakázkách,tancích, L-159, zakázkách VUSS, slipech, malotraktorech, kšeftech, za kterýma stojí Barták, Kalousek a další, prostě politici a nejvyšší vedení a velení armády, který si různý blbosti navymejšlelo, tak tyhle zprávy veřejnost vnímala a vadilo jí to. A když k tomu přičteme "vobyčejnýho českýcho vobčana", kterej nevidí dál než na špičku svýho nosu a "celou armádu bych zrušil a stejně bysme neměli šanci" a taky ta česká závist, to je svině - tak nám vyjde, že za tuhle protiarmádní náladu si může armáda sama, ale paradoxně ti, kteří jsou zodpovědní (MO, GŠ), tak těm nějaké snížení příspvěku o 3600 fakt vadit nebude, a ti, kteří za to nemohou, tak budou nejvíc potrestáni. A ti, kteří by měli vidět problém z globálu a ne optikou vlastní hypotéky, tak mlčí. Tak jak to dopadne?
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Codyac » 27 čer 2010, 11:45

Nedá se nic než souhlasit,ale jak si psal odejít za lepším....to podle mě není pravda.Situace v civilu je kritická,krize obrovsky otočila život velkého množství lidí.Už to není mám málo,dám výpověd jdu za lepším ale je to sem rád že mám alespon něakou práci-práce není.Od toho je souvislá nálada lidí v česku-kteří jsou celkem dobře informovaný o výhodách vojáků a jakékoliv snížení těchto výhod,platů vřele uvítaj.Osobně sem čekal výhru minimálně ČSSD,né-li KSČM,at si každej co chce říká bylo líp-podívejte se do historie AČR,jak se sloužilo před 10 lety a ted,na rentiéry jak si to "těžce" vydřely.

Já osobně nevidím budoucnost růžově,sem realista: hypotéku,důchod,děti....to prostě těžko,nedá se.

Chtěl jsem jenom tímto říct že podle mne moc lidí neodejde,protože je čeká pracovní úřad,tot realita civilu.
Codyac

Příspěvekod Andy » 27 čer 2010, 19:06

Tohle podle mne není o tom, jestli mám málo a jdu za lepším. Přestože je to jen práce, člověk by ji měl dělat i z nějaké dalšího důvodu, než jen přísun financí. To, že to tak dneska cítí málokdo je také důsledek masivního nabírání lidí bez důkladného prověření jejich motivace. Tohle je prostě i o hrdosti, o tom, jak dlouho se sebou nechám vyjebávat.

Já jsem také před časem řešil, jestli si mám nechat dál srát na hlavu bandou nekompetentních bezpáteřních kariéristů bez vlastního názoru. A dal jsem Armádě sbohem. A to jsem měl velmi pěkný plat. Evidentně jsem udělal dobře, protože tohle by bylo další plivnutí mně do ksichtu. Na druhou stranu chápu, že nemají všichni možnost volby, ale v tom případě smůla, jestli je mojí jedinou kvalifikací to, že přenesu těžkej batoh z bodu A do bodu B, tak to jsem taky někde udělal chybu. Je potřeba na sobě pracovat a nečekat, že se o mně někdo postará.

A co se týče toho, že není práce. Jak kde a jak pro koho. Každý si musí spočítat, jestli je pro něj lepší dojíždět 200 km, platit třeba provoz domu, do toho si ještě pronajmout bydlení v místě služby, jídlo taky stojí jinak, když se vaří pro dva a víc. Suma sumárum z dvacetidvou tisíc zůstane třeba 15000,- a to už není tak těžké najít i lépe placenou práci v místě bydliště. Pokud to tedy není v Žatci a taky něco umím. Pro některé bude snažší zůstat v Armádě.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Další

Zpět na Armáda ČR - aktuality, kauzy, novinky