Hlavním důvodem má být potřeba ušetřit a dále prý "Vojáci zneužívají výhod a chytračí s byty"
Pod článkem na idnesu je samozřejmě veselo, padají klasické názory na zrušení armády, zrušení celého příspěvku na bydlení a podobně. Doporučuji nezapojovat se tam do diskuze, člověk je pak velmi otrávený
Podle mně naprostá většina neřeší nějaký příspěvek na bydlení, řeší pouze konečnou částku, která přistane na účtě. A vždy si porovnává, zda se mu vyplatí vykonávat tuto práci za ty peníze, které dostává. Vždycky jsem chápal příspěvek na bydlení jako kličku pro zvýšení jinak pevně daného tabulkového platu (myslím, že to vymyslel Tvrdík). Aby do Armády přišli i kvalitní lidé. Vždyť já bral jeden měsíc 10000,- a druhý najednou 18000,-. A za deset tisíc se do Armády davy lidí nehrnuli. Bylo to zavedeno kvůli profesionalizaci.
Teď bude všude na útvarech slyšet: "seru na to, jdu do civilu", ale myslím, že to budou jako obvykle jen kecy, zejména u lidí, kteří skutečně jsou relativně přeplacení. Časem ale pomalu začnou mizet lidé, kteří mají možnost volby. A zůstávat budou bomoga, pro které bude ten plat ještě pořád super.
Problém totiž nevidím v tom, že by byly vysoké platy. Spíše si myslím, že Armáda za tyto peníze nenabrala příliš kvalitní lidi. To, že se v Armádě dost často špatně slouží, chování nadřízených je špatné jak za záklaďáků, člověk je jen kolonka v nějakém spisu, to ještě neznamená, že Armáda využívá lidi na 100% a že dostává za své peníze odpovídající výkony. To, co lidé musejí dělat a co dělají, je občas v nepoměru s tím, co za to dostanou. To ale není problém těch lidí, zejména základní funkce dělají to, co je jim nařízeno, nebo dovoleno. Fungují tak, jak je nastaven systém. Je potřeba začít pracovat jinak a vyžadovat víc.
Řešení podle některých populistických politiků je snížit plat. Řešení podle mně je zvýšit nároky a zvýšit kvalitu práce. Dělat jen to, k čemu je Armáda budována. Hledat nové způsoby výcviku, pracovat s lidmi, snažit se dostat každou jednotku na špičku, snažit se dostat každého jednotlivce dál. Ale ne tak, jak se to dělá dnes. Že vás naloží na Tatru, odvezou na 14 dní do výcvikového prostoru, dáte si jedny BOSky stylem, který je dělal tenkrát dědeček (téměř).
Proč není náročné výběrové řízení do Armády? Proč stále není karierní řád?
Pokud opravdu dojde ke snížení příspěvku na bydlení a pak ještě k 10% snížení platů, posune to AČR o pár let zpátky. Začnou odcházet kvalitní lidé, noví rozhodně nebudou přicházet a zůstávat budou jedinci, kteří by si v civilu víc nevydělali a mají to domů 5 min pěšky. Jasně, zůstanou i jedinci, pro které je Armáda smysl života, ale kolik jich ze svého okolí znáte?
Je pravda, že se musí šetřit, ale podle mne spíše na technice. Pravda, dva Arthury po 2 miliardách za kus jsou super, ale možná by se ty prachy teď hodily jinde
Zde je článek z Idnes :http://zpravy.idnes.cz/vojaci-zneuzivaji-vyhod-a-chytraci-s-byty-zrejme-prijdou-o-cast-platu-1k5-/domaci.asp?c=A100623_213524_domaci_vel
Očekávám podnětnou diskuzi