od ondřej » 18 kvě 2011, 10:10
Pánové, od 1.1.2011 jsem v civilu, 6 let služby,vojenská škola strojírenství,minomeťák,stanag 2 angličtina....prošel jsem 38 pohovorů než to klaplo,teď mám auto,mobil,pracuju od 6ti do 14:30 každý den, sem tam služebka...ale to jenom proto že trochu něco umím a to je ta strojárna a anglina....je jeden fakt a to ten že se mi neuvěřitelně stýská, po partě, po výcviku, po střelbě z čehokoliv, jízdě v čemkoliv zeleném.určitě se mi nestýská po ři´tolezectví ostatních kteří bohužel rektálním alpinismem způsobili svůj odjezd do misí a my ostatní sme utřeli,určitě mě nechybí řvaní arogantní starých kádrů ve stylu já vysokok ty záklaďák,nebo mladých fakanů z Univerity obrny (opravdu obrny-mozkové) s tím že oni mají školu a já vím po 6ti letech hovno.toto mi nechybí. Jezdím od práce 9 km,někdy na kole. chodím z práce s uplně čistou hlavou....nicméně mám asi tak 18 tisíc čistá ruka,hypo 12,5 včetně inkasa,na život zbývá tak 7. Našel jsem si další práci, od 6ti do 10ti vykládám kamiony s VZV ve skladu,mačkám páčky a pedálky ve žlutém vozítku za dalších 6 tisíc takže jsem na stejném platu jak když jsem odcházel....2 měsíce po odchodu jsem nemohl najít práci - mi nikdo neporadil,nepomohl,a kdybych neměl našetříno a parádní rodiče kteří mě podpoří a podpořili tak bych si to asi střelil protože je těžký najít práci v civilu pro vojáka,opravdu. Teď dělám manažera v jedné obchodně-strojírenské veliké firmě s mnoha divizemi,takže si umím spočítat že kdyby nebyly prostředníci v nákupu pandurů,ta miliarda co chybí Vondrovi na kompenzaci snížení platů o 3,6 tisíce je v kapsách jiných.
To co se ted děje v armádě je opravdu pozastavení. Místo jasných počtů, kolik vojáků potřebujeme na zajištění zahraničních misí a které utvary jsou, od svého vzniku předurčeny pro tuto činnost. Vyjasnění si, kolik potřebujeme vojáků pro případ záplav, zde v ČR, z ostatních útvarů. Také kolik opravdu potřebujeme generálů a všech mezičlánků velení mezi jednotlivými utvary a generálním štábem a jejich zrušení, rozpuštění celých nepotřebných jednotek a zbavení se nepotřebného materiálu, skladišt, které hlídá zbytečně vojenská policie. Kolik je opravdu potřeba vojenských policistů a zda jsou potřeba vůbec, potřebujeme dělostřelectvo, které nikdy nebude nasazeno? Co tanky, které nebudou nasazeny v misích? Co Gripeny, které nejsou schopny realného bojového nasazení v misích, díky své nekompatilibitě s us spojenci? Co masivní počet Pandurů? Realného použití se dočká kolik z nich? 5-10 maximálně? Zbytek bude na leštění, ukázky a na obhájení smyslu některých útvarů a jejich nadřízených velitelství zároveň..
Místo takovýchto diskuzí se upeklo rychlé a "jednoduché" řešení šmahem od stolu a tímto se nastartoval proces vnitřního rozkladu AČR. Vyvrcholením tohoto procesu bude ještě nižší poměr velitelů a nejnižších vojáků, základních funkcí- než máme teď, a že už teď jsme, v tomto, rarita.
Lidé budou nuceni postupně odejít z existenčních problémů, vzniklých rasantním snížením platu o pětinu. Tím se zároveň dosáhne papírově výborného výsledku splnění kvot pro snížení počtu vojáků v AČR. Aby se zamaskovala skutečnost, že neodchází nikdo z vyššího velení, tak bude každý 5tý voják, před odchodem do civilu, přeložen papírově např. na generální štáb:)). Že budou odcházet v drtivé většině nejnižší vojáci je jasné. Výsledkem tohoto opatření budou štáby jednotek naplněné na 100% a jednotky samotné prázdné a nefunkční. Budeme mít generální štáb na plných počtech, také tak všechna různá velitelství, a než se dostaneme na úroveň utvarů, budou neustále papírově dokazovat svoji potřebnost podáváním všech možných hlášení a výkazů. Jediný problém bude, že samotné rozkazy seshora už nebude mít kdo dole vykonávat.. Ale ono se to nezjistí.. Dalším krokem bude zastavení zahraničních misí a pravý stav armády se ukáže až o povodních, kdy budou jezdit rozdávat humanitární pomoc a házet lopatou kapitáni, plukovníci a generálové:))) Těch bude pořád dostatek, na určitých místech..
Cílem by měla být malá, naplno využitá armáda, kde bude přímé velení-- od zdroje přímo k cíli, přímo na utvar a budou odstraněny všechny nadbytečnosti, které polykají peníze. Od prostředníků, přes které je nucena armáda nakupovat atd. Celkově to vypadá, že nová vláda hledá způsoby, jak si ponechat armádu jako dojnou krávu pro různé velké nákupy, které jim dále budou nést a potřebné finance si vezmou od vojáků, ne od pijavic nalepených na fungujícím základu armády. Způsob řešení tohoto problému naznačuje jakým způsobem hodlá vláda, v budoucnu, řešit problém celkově přezaměstnaného státního aparátu.. Neosekají státní aparát na funkční celek- provedou pouze vykuchání vnitřností. Navenek bude ryba vypadat celá, akorát bude chcíplá..
toto vše povede k tomu že do armády nastoupí ti co akorát před rekrutačním střediskem shodí dredy, vytáhnou cigaretku z papule,rozcvaknou piercingy a hurá podepsat. Sám sem jednoho potkal a ten mi sdělil že ho stejně mlátit nemůžou,a kdyžtak udělá zákla´dáckou fintu-Oška....
Zbyde torzo.....hodně štěstí přátelé...