Ačkoliv jsem proti tomu, aby se veškerá činnost armády řídila heslem: "hlavně aby se nikomu nic nestalo", tak v tomto případě je na zamyšlení, jestli tahle smrt nebyla zbytečná.
Podle mých informací byl seskok proveden z 300 metrů. Z této výšky se v Chrudimi skáče celkem běžně. Tato výška je určena z taktických důvodů, jednak je výsadkář ve vzduchu velmi krátce a tak se snižuje riziko jeho sestřelení, a také nejsou členové výsadku roztroušeni po příliš velké ploše. V podstatě vyskočí, otevřou se padáky, pár sekund mají na korigování směru a už přistávají. Z vlastní zkušenosti vím, že času je opravdu hodně málo, zejména pokud má člověk za sebou pár seskoků.
Je ale na pováženou, jestli je nutné provádět výcvik tímto způsobem, kdy čas na řešení závady se počítá na sekundy.
Zkusme si položit tyto otázky:
Je reálné zasazení výsadkového vojska na padáku v nejbližší budoucnosti při obraně republiky?
Je reálné zasazení v misi, ať už v Afghanistánu, nebo jakékoliv jiné hypotetické misi?
Je výsadková příprava na OVP 80 přípravou na zasazení v boji, nebo se jedná o udržování tradice, prestiže, motivace a zajímavého výcviku pro vojáky? Pokud je správně B, je nutné provádět seskoky z 300m?
Legrační je, že ve stejnou dobu jako já, uveřejnil podobný příspěvek idnes.cz zde: http://zpravy.idnes.cz/odbornici-vysadk ... _krimi_taj
Krátký výpočet na závěr:
Průměrná rychlost klesání okolo 5m/s, takže 300m trvá 60 sekund. Ale pokud budu brát průměrnou rychlost volného pádu 50m/s , tak za 3 sekundy jste ve 150 metrech. Zbývá tedy 150 metrů - 30s. V té době by se měl začít otevírat padák (samozřejmě podle pokynu).Otevírání trvá také pár sekund, těžko říct kolik, mně to vždycky přišlo jako věčnost
Pokud je závada, začínám ve 150 metrech a zbývá mi 30 sekund. Pokud vše provedu správně a neudělám žádnou chybu, je to v pohodě. Pokud si počkám ještě sekundu, jestli se padák fakt neotevře, jsem ve 100 metrech. Na řešení závady zbývají dvě sekundy a minimální výška, potřebná pro použití padáku je 100m, takže vlastně na řešení závady zbývá 0 sekund. Buď to otevřu teď, a nebo už to nemusím otevírat.
Pokud jsem někde ve výpočtech udělal chybu, tak mne laskavě opravte, nejsem moc dobrej matematik