od reccol » 10 kvě 2010, 20:49
Zkopirovano z jine diskuse. Autor Harry.
citace:
Pár prvních postřehů ze setkání s CZ805:
Je to moderní konstrukce, ale "po česku"... Nevím nakolik bude sériová produkce shodná s testovací sérií, kterou jsme měli k dispozici, ale zřejmě k větším změnám nedojde... Můj soukromý a subjektivní názor je, že je to spíchnuté narychlo a bez většího testování, nebo konzultace se střelci a uživateli. Prostě myšlenka: "uděláme to podobně jako ostatní, ale po svém" jednoduše nefunguje. Je to škoda, protože v zásadě to není špatná zbraň a funguje bez závad a problémů, ale pár detailů kazí dojem.
Co mi za tu dobu, kdy jsme "si hráli" vadilo: sklopná pažba má přesně v místě kde střelec zalící kov a hranu. SCAR má plast po celé délce a co se týká pohodlí, je tu rozdíl. Lícnice je nasazovací a docela prima, ale strašně vzadu. Nedovedu si představit, komu v tomhle umístění sedí... Předpažbí s bočními raily je dost široké a když se na raily ještě dají krytky, tak je to tak objemné že se nedá dobře držet. Při střelbě se nedá zbraň pevně "kočírovat", když se drží za předpažbí. Oka na uchycení popruhu vepředu jsou tak veliká, že doplňky, které se na raily nasouvají (typicky svítilny M3, M6) na ně nejdou nasunout. Lze to vyřešit montáží "zezadu", ale je to děs, protože na to určeny nejsou... Také je zbraň poměrně velká a těžká (zlatá M4). To jsou ale drobnosti, které se dají nějak překonat, nebo si na ně zvyknout. I když - proč to nedotáhnout do konce a ty drobnosti neodstranit, že...
Celkově mi to přijde takové nedotažené, příliš komplikovaný tvar (samá prohlubeň a výstupek, poměrně malé rádiusy - ostré hrany...). Osobně bych preferoval jednodušší tvary, oblejší hrany a hladší nekomplikovaný povrch, ale to je můj názor...
Nepochopitelné jsou pro mne zásobníky... Podobně nesmyslně obludně veliké a se samými výstupky, jako u G36... Napoprvé jsem ani nevěřil, že jsou na .223... Do sumek na coltové zásobníky je prakticky nedáte, všude se to zadrhává - podle mého prostě úlet... Naštěstí lze instalovat šachtu na coltové zásobníky a jste zachráněni... Jediný klad asi bude, že do sumek na Sa58 zásobníky padnou tyto "nové .223" perfektně...
Příjemné věci: výměna zásobníkové šachty je opravdu sranda, to vidím jako velké plus (viz zásobníky). Rukojeť je opravdu povedená a pohodlná, ovládání také. Chování zbraně je velmi příjemné a kdo střílel z Sa58 a pak vezme do rukou CZ805, bude si jistě lebedit Smiling Je to prostě velký skok kupředu.
Při střelbě: střelba proběhla naprosto bez závad a byla příjemná. Zpočátku jsem se s tím nějak nemohl srovnat (full gear), ale jen co jsme nasadili přední rukojeť a nacvičil jsem si polohu, šlo to parádně. Udržet v terči celý zásobník na jeden zátah - no problemo...
citace:
Kolimátor od Meopty má červený bod, poměrně malý (neměl jsem k dispozici rozměry). Kolimátor je velká a těžká kráva, zlatý Eotech... To za kolimátorem je 3x zvětšovací člen, který narozdíl od konkurence není ani výklopný, ani nijak rychlosundavací. Má pouze páčkové upnutí (kolimátor je na dva imbusy). Můj soukromý názor je, že Meopta umí dělat kvalitní optiky, ale do výroby "taktických věcí" by se raději pouštět neměli, kazí si tím reputaci...
Rozborku jsem zkusit chtěl, ale bohužel nebyla vhodná příležitost.
Výměna šachty je snadná a bez nástrojů. Ale stříleli jsme pouze z originálních zásobníků CZ. Jsou průhledné a lze dobře kontrolovat stav munice, ale ty rozměry... Dokud jsem měl svou taktiku s coltovými sumkami, mohl jsem si je dávat tak leda do kapes... Když jsem měl vestu se sumkami na Sa58, bylo vše OK. Mně to prostě přijde stejně nepochopitelný, jako zásobníky na G36 (na které taky všichni nadávají a kdo může, mění šachtu na coltové zásobníky...). S vestou a osmi zásobníky CZ805 jsem jako tank, oproti vestě s osmi coltovými (byť i plastovými Pmagy od Magpulu) - v té jsem oproti tomu jak baletka... Další věc se zásobníky: měli jsme vpředu ručku s výsuvnou minidvojnožkou. S CZ zásobníky když vysunete dvojnožku a položíte zbraň na zem, tak stejně sedí na zásobníku. Vyměňte šachtu a dejte coltový zásobník, položte na zem - a už to bude stát na dvojnožce a zásobník bude ve vzduchu. Takový je to rozdíl... A kapacita je stejná - 30ks.
citace:
Škorpion Evo III: zajímalo by mne, jestli na tom pracoval stejný tým lidí jako na CZ805. Ta zbraň je povedená, promyšlená, moderní ovládání, perfektní sklopná pažba (mimochodem, tu pažbu lze úplně sundat pomocí jednoho tlačítka). Manipulace a ovládání je super, má velké tlačítko na vypouštění závěru, natahovací páku podobně jako MP5, poloprůhledné (kouřové) zásobníky co se vejdou do MP5 sumek. Šachta na zásobník má vespod "trychtýřové vyústění", takže přebíjení je snadné a rychlé. Samé dobré věci. Skvělá alternativa k MP5! Abych nezapomněl - všechno je to plast, ale zase tak lehká ta zbraň není (no ale řekl bych že je lehčí než MP5). Rukojeť je pohodlná a celkově je zbraň příjemná na manipulaci i střelbu.
Jediné moje soukromé výtky k němu jsou ostřejší hrany a když je pojistka na fullauto, tak trochu překáží prstu na spoušti. Ale uznávám že to je daň za kompaktní stavbu zbraně. Ostřejší hrany nejsou příjemné do holé ruky, v kvalitních rukavicích je to jedno. Opět ale má velká oka na popruh vepředu, takže nasunout příslušenství na boční raily jde jen zezadu. Také musím dodat, že během střelby došlo k několika závadám. Ale je třeba si uvědomit, že šlo o testovací kusy (a možná by snesly i trochu vyčistit)...
Střelba se škorpionem (skoro pořád na fullauto a celé zásobníky naráz - 30ks) je paráda. S ručkou vepředu je stabilní, příjemná. Vše lze udržet v terči no problemo. Stříleli jsme v šeru a se svítilnou a bylo vidět každou kuli, jako by byla trasovací Laughing out loud Takže mířit podle "olověného hada" byla vtipná vložka... Celkově na mne škorpion udělal dojem
CZ805: s ovládáním problémy nebyly. Pojistka šla pěkně ztuha, všechno OK. Co mne ale zarazilo, nemá tlačítko vypouštění závěru. Ačkoliv vlevo tlačítko je, tak je paradoxně na zajištění závěru v otevřené poloze (jako má Sa58 to tlačítko dole u zásobníkové šachty). Závěr se tedy spouští manipulací s natahovací pákou. Je to trošku zvláštní, ale dá se s tím žít...
CZ75 DUTY: jo, tahle nová pistole se mi líbila. Paradoxně jako by to ani nebyla CZ75... Má plastový rám, nízký závěr bez ostrých hran (3x hurá), velké "zářezy" na závěru pro natahování (už žádné pořezané prsty při natahování), zkosená mířidla (už žádné roztržené dlaně při natahování). Je to velikost Compact a tahle zbraň už patří mezi moderní služební zbraně... Jestli projde do výroby i full size verze, bude to super.