Pád letadla s polským prezidentem a skoro kompletním nejvyšším vedením armády je bezesporu lidská tragédie. Je ale i vojenská?
Bez pokrytectví se musím přiznat, že jsem zapřemýšlel, co by se stalo s naší armádou, kdyby ji postihlo podobné neštěstí. Kdo by asi tak letěl z vojenského velení v letadle v našem případě a jak moc by nám pak chyběl?
Nevím, jak moc bylo nejvyšší polské velení kvalifikované, ale tak nějak na mne polská armáda působí mnohem profesionálněji než ta naše. Ikdyž naše má určitě supermoderní techniku, poláci mají zase odvahu bojovat. To je pro mne víc, než 100 Pandurů zaparkovaných za plotem kasáren. Z toho si odvozuju, že stráta vedení může být pro polskou armádu skutečně bolestivá. Ale nerozumím příliš tomu, proč by měla polská armáda zkolabovat. Každý člověk je zastupitelný a každý z těch lidí měl své zástupce.
Bylo by tomu tak i u nás? Nemluvím tady o lidských strátách, mluvím o vojenských. Pro někoho to zní možná cinicky, ale nemám pocit, že kdyby se zřítilo letadlo s Pickem, Bartákem a jeho věrným spolucestovatelem Páleníkem (možná by tam byl i chudák Landa), velitelem společných sil Žižkou a dalšími veliteli, že by to byla pro Armádu nějaká zásadní vojenská ztráta. Spíš si myslím, že naopak. Armáda pod těmito lidmi sice modernizuje techniku, lidé jsou až na druhé straně.
Možná mi budete nadávat, ale nemám rád, když novináři přehání. Dozvídáme se jak byla většina našich politiků pravými kamarády toho a nebo tamtoho polského politika, novináři se předhánějí, kdy vytáhne z tématu víc, co všechno se může nebo nemůže stát a podobně.
Na závěr - pád letadla s polským prezidentem a skoro kompletním nejvyšším vedením armády je bezesporu lidská tragédie.
přikládám anketu.