od Andy » 07 říj 2009, 17:46
Uznávám, že jsem zkoušel kromě kromě SA58 a různých verzí AR15 jen SA80. Takže pro M16/M4 jsem spíše z toho důvodu, že mi je ta zbraň celkově sympatická. Ale taky je vyzkoušená a vyladěná. A to je asi to nejdůležitější. Zavézt něco, co zbytek světa nepoužívá, a pak tomu několik let vychytávat mouchy, to naše armáda umí dobře. A pak ještě vymýšlet něco, co už je dávno vymyšleno.
Výhody M16/M4:
1) Je vyzkoušená
2) Mají to amíci. Takže když se něco vysere venku v misi, prostě za nimi zajdeš a oni ti dají náhradní díl. Jsou schopní ti vyměnit i hlaveň u M240, což je v naší Armádě, postižené evidencí všeho a všude, nemyslitelný úkon. Jasně že primárně si musíme dělat servis sami, ale ta výhoda, že na každé americké základně je zbrojíř, který ti opraví pušku, tak ta je dost zásadní.
3) Tisíce doplňků
4) Různé verze
Ale jak říkám, jde spíš o to, že to je můj osobní názor na základě používání. Z těch zbraní, o kterých mluvíš, jsem nestřílel. SA58 není špatná zbraň, ale prostě náboj 7,62 limituje její použití (jo, jasně, někdy je lepší než 5,56). Zkuste si vzít na akci 10 zásobníků 7,62 a nebo 5,56. To opravdu poznáte rozdíl. Nebo kulomet (ostatně přezbrojení kulometů je podle mne důležitější a nějak se o tom nemluví), schránka na 200 nábojů do minimi a 200 do 7,62 kulometu.
What the mother fuck?