Co dál?

Fórum věnované jednotce SOG.

Co dál?

Příspěvekod Andy » 19 črc 2009, 18:47

Zatímco rušení útvaru speciálních operací potichu a bez zájmu médií pokračuje, nikdo se nestará o to, kdo převezme plnění úkolů. Buď se tedy SOG připravoval na neexistující hrozby, a tudíž byly stovky milionů korun vyhozeny oknem, a nebo politici jeho zrušením ohrozili bezpečnost občanů České republiky. Jaké to tedy byly úkoly na které se SOG připravoval?

Tady jsou (čerpáno z oficiálních internetových stránek):
Posláním jednotky je plnit nestandardní a speciální úkoly. Jedná se především o takové oblasti, kde nelze vystačit s doposud používanými formami výcviku nebo se standardní výzbrojí, výstrojí a technikou z výzbroje ostatních součástí Vojenské policie.
Jednotka plní úkoly policejní ochrany ve smyslu zák. 124/1992 Sb., o vojenské policii se zaměřením na posílení úkolů ochrany důležitých objektů a materiálu, s nímž hospodaří resort ministerstva obrany na území ČR, ale i v misích a operacích.
Plní úkoly ochrany osob (VVIP) zejména v krizových situacích, misích a operacích.
Plní úkoly v oblasti objasňování protiprávních jednání ve smyslu zák. 124/1992 Sb., o vojenské policii a zákona 141/1961 Sb., trestního řádu.
Plní úkoly ochrany vládních letadel.
Plní úkoly policejní ochrany proti zvláště nebezpečným pachatelům trestné činnosti (zejména ozbrojeným, včetně problematiky rukojmích a k protiteroristické činnosti).
Všechny tyto úkoly je připraven plnit i mimo území ČR (např. v prostorech nasazení AČR).
Útvar je určen k provádění akcí proti teroristickým a zvlášť závažným trestným činům ve vojenských objektech, k ochraně určených důležitých osob ve vztahu k resortu Ministerstva obrany v ČR nebo k zabezpečení dalších určených osob v zahraničí.

Problém je trochu se zákonem 124/1992 Sb. ,který je, jako mnoho dalších právních norem České republiky, napsán dost nejasně, co se této oblasti týká. Faktem je, že jednotka na základě tohoto zákona provedla mnoho akcí a dokud byla vůle vykládat tento zákon ve prospěch Sogu, nebyl problém. Komu se SOG nehodil, nebo nelíbil, ten poukazoval na nejasný mandát daný tímto zákonem. Jak se říká, kdo chce psa bít, ten si najde hůl.

Realita ovšem byla taková, že jednotka existovala, a byla v první řadě připravena a oprávněna zasáhnout i v zahraničí na osvobození Českých občanů. Teď tedy bude zrušena. Jaké jednotky může Česká republika použít místo SOGu? Odpověď je snadná - žádné!
1) URNA - policejní útvar, který v zahraniční zasáhnout dle názoru mnohých lidí nemůže (a proto také nezasahuje). Jeho působení je omezeno na ambasády České republiky, například v Iráku, nebo Pakistánu - to jsou totiž česká území. Ostatně na oficiálních internetových stránkách Policie ČR je uvedeno toto:
URNA je specifickým policejním útvarem určeným zejména pro boj proti terorismu. Působí na celém území České republiky. Je přímo podřízen policejnímu prezidentovi. O vysílaní útvaru rozhoduje policejní prezident se souhlasem ministra vnitra. O nasazení útvaru rozhoduje velitel oprávněný nařídit provedení zákroku pod jednotným velením. V souladu s vymezenou působností provádí útvar služební zákroky proti teroristům, únoscům osob a dopravních prostředků, nebezpečným pachatelům organizované trestné činnosti a pachatelům zvlášť závažných úmyslných trestných činů, zejména při jejich zadržení.
Co se týče připravenosti, pravděpodobně je jednotka schopná zasáhnout při záchraně rukojmích a podobných akcích, má na to potřebné vybavení, know-how i kvalitní lidi (můj názor).

No, a to je vlastně všechno. Ačkoliv by si to někteří vysoce postavení funkcionáři přáli, v současné době není 601 skss podle mého názoru schopna provést zákrok srovnatelný se zákrokem SOG, nebo Urny. Vybavení by jednotka asi měla, lidi má asi také kvalitní, ikdyž při výběru je kladen důraz na jiné věci, než u dvou výše uvedených jednotek. Nemá ale know-how, protože do 601 se asi až na vyjímky nehrnou zkušení policisté ze zásahových jednotek. Know-how, nebo česky "vědět jak", je podle mne to nejdůležitější.
Další věc, u které si nejsem jistý, je na základě čeho by jednotka prováděla zatýkání pachatelů. Nejedná se o polici, ani vojenskou, tudíž vojáci můžou použít zbraň buď ve válce proti nepřátelským vojákům podle různých ROA, Ženevských konvencí apod., ale v případě použití mimo "válku" se řídí základním řádem, ve kterém je použití zbraně povoleno ve smyslu nutné obrany, nebo krajní nouze. Nechci se hádat o slovíčka, nejsem právník a můžu se samozřejmě mýlit. Z oficiálních stránek 601SKSS jsem se dozvěděl, že úkoly jsou tyto:
Úkoly 601.skupiny speciálních sil vyplývají jednak z obecně definovaných úkolů speciálních sil podle dokumentů NATO a dále pak z definice úkolů nejvyššího národního velení.
1. speciální průzkum
Speciální průzkum je základem všech činností jednotek útvaru. Slouží k získávání informací strategického významu.
2. úderné akce
Jsou prováděny s cílem umlčet, zničit nebo poškodit strategický objekt zájmu. Jsou to akce malého (léčky), středního (přepady) nebo velkého rozsahu (palební přepady) a nově také konečné navádění přesné munice na cíl.
3. zvláštní úkoly
Do této skupiny úkolů patří celý komplex úkolů plněných na základě nařízení nejvyššího velení AČR (např. záchranné operace, asistence MV apod.).
Příslušníci 601.skss využívají k dopravě na cíl všechny způsoby zasazení po zemi, vzduchem i po vodě. Unikátní jsou schopnosti potápěčů a schopnost seskoků z velkých výšek (kolem 10 km) s otvíráním padáků ve velké výšce (HAHO) nebo v malé výšce (HALO).

Nechci tvrdit, že by nemohli šestkaři zasáhnout v případě rukojmích, protože tam by zrovna mohlo jít o krajní nouzi apod. Jinak ale nestanovuje postavení 601 skss žádný zákon. Nikdo si ale na tuto jednotku nehledá hůl (což je podle mne ok, nikomu nepřeju stejný osud, jako měl SOG) Ale pokud byl SOG zrušen proto, že měl špatnou oporu v zákoně, tak náhradní řešení neexistuje. Možná by bylo lepší změnit zákon...

Co se týče vojenské policie, tak té po zrušení SOGU zůstaly pohotovostní oddělení ve Staré Boleslavi, Olomouci, a Táboře. Nechci se nijak dotknout vojenských policistů, kteří tam slouží, znám z "pohotováků" dost lidí a jsou kvalitní, často bývalý členové zásahovek Policie ČR. Ale už z podstaty úkolů, které mají:
PohOd je prvkem pohotovostního systému Vojenské policie,
zabezpečuje pohotovostní službu a provedení okamžitého policejního zásahu na teritoriu a v případě potřeby na vyžádání na celém území ČR,
provádí preventivní kontroly výkonu dozorčí a strážní služby,
monitorování zájmových objektů resortu MO na teritoriu,
při spolupráci s ostatními složkami VelVP provádí ochranu a doprovody určených osob a skupin vozidel,
provádí doprovody finančních hotovostí,
doprovody a ochranu zbraní, střeliva, výbušnin a ostatního majetku ve vlastnictví nebo užívání MO,
provádí pátrání po osobách, věcech a majetku v užívání MO,
provádí eskorty,
prověrky v místech trvalého bydliště vojáků svémocně se vzdalujících (zběhů),
preventivní dopravně-pořádkové akce zaměřené na dodržování kázně vojáků na veřejnosti a ve vojenských objektech,
podílí se na zabezpečování vojenských akcí na veřejnosti,
provádí hlídkovou činnost v posádkách na teritoriu,
zjištěné nedostatky předává k dalšímu řešení OdDPSl a OdOK VelVP,
ve své činnosti spolupracuje zejména s velitelskými orgány, orgány Policie ČR, Městské policie, s orgány státní správy a samosprávy.

Je vidět, že jsou někde jinde. Asi za vše hovoří to, že pokud se chcete dostat na tyto jednotky, nemusíte absolvovat žádný hellweek, obvykle stačí pohovor s někým z velení. Je tedy jasné, že vojenská policie pod velením nového náčelníka vojenské policie, brigádního generála ing. Vladimíra Ložka (http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=13445), úplně rezignovala na plnění tak prestižních a důležitých úkolů, jako dělal SOG.

Ale co dál?
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Co dál?

Příspěvekod satan1970 » 23 črc 2009, 17:25

Přiznám se, že se mi nechce ani tento obsáhlý tzv. rozbor číst. již několik let, cca 6, z různých stran a různých zdrojů poslouchám o nepostradatelnosti SOG a zároveň jsem , poměrně detailně sledoval zápas o jeho " najití místa na slunci" . Praktický význam této jednotky jsem ovšem, jako typický daňový plátce, nikdy nepocítil. Jediné o čem vím je o klubu fandů armády, kteří si za peníze daňových poplatníků plnili své sny. To již vůbec nehovořím o nešťastnících kteří se postavili do čela tohoto prvku. Nevím na základě čeho autor hovoří o "jedinečných schopnostech " tohoto spolku. Požadoval je někdo od nás, certifikoval tyto rádoby "schopnosti" nějaký nezávislý arbitr, či snad je to pouze iluze zneuznaných géniů kteří se ocitají před dilematen "co dál". Člověk by měl mýt vžda především pokoru, neboť jak říká klasik: " žádný strom neroste až do nebe".
satan1970

Příspěvekod Andy » 23 črc 2009, 17:51

satan1970 píše:Přiznám se, že se mi nechce ani tento obsáhlý tzv. rozbor číst. již několik let, cca 6, z různých stran a různých zdrojů poslouchám o nepostradatelnosti SOG a zároveň jsem , poměrně detailně sledoval zápas o jeho " najití místa na slunci" . Praktický význam této jednotky jsem ovšem, jako typický daňový plátce, nikdy nepocítil. Jediné o čem vím je o klubu fandů armády, kteří si za peníze daňových poplatníků plnili své sny. To již vůbec nehovořím o nešťastnících kteří se postavili do čela tohoto prvku. Nevím na základě čeho autor hovoří o "jedinečných schopnostech " tohoto spolku. Požadoval je někdo od nás, certifikoval tyto rádoby "schopnosti" nějaký nezávislý arbitr, či snad je to pouze iluze zneuznaných géniů kteří se ocitají před dilematen "co dál". Člověk by měl mýt vžda především pokoru, neboť jak říká klasik: " žádný strom neroste až do nebe".

Chvíly jsem zvažoval, jestli tento text smažu, protože mne uráží. Nicméně to by asi nebyla moc diskuze. Každopádně je to tak nahraně. Toto fórum nikdy nebude takové, jako je spousta dalších fór na internetu, kde si může kdo chce co chce plácat a urážet kohokoliv bez znalosti problému ve stylu diskuzí na idnes. Začínáte tím, že nechcete tento rozbor číst, ale zároveň už dopředu víte, že je špatný. Nazýváte lidi, kteří se rozhodli dělat svojí práci naplno se vším všudy klubem fandů armády. O jedinečných schopnostech hovořím proto, protože jsem na této jednotce prožil nějaký čas. Co se týče certifikace, já už jsem zažil certifikaci jedné jednotky, a vím jak to probíhá. Přijedou chytří pánové a dívají se hlavně do papírů. A pak se to vždycky nějak udělá. Já uznávám jiné certifikace než ty na papíře. Taky nevím jakého nezávislého arbitra máte na mysli, to by mne zajímali kdo rozhoduje o schopnostech jednotky. Že by nějaký úředník? Zda jednotku někdo požadoval - někdo asi ano, když vznikla, ale je pravda, že tady je právě kámen úrazu, protože tento národ si myslí, že se s každým dohodne a není potřeba mít jednotky tohoto typu (mentalita některých Čechů je na delší rozbor) a proto nebyla celospolečenská podpora pro tento projekt. Jestli máte nějakou osobní zkušenost s příslušníky SOGu, tak jsem na ní zvědavý. Pokud Vaše zkušenost spočívá v tom, že jste o této jednotce slyšel z médií, a nebo jste si stěžovali někde na velitelství, že ty Sogáči zas maj něco co vy ne, tak to Vás příliš neopravňuje psát takovéto příspěvky. Spíše by mne zajímaly věcné argumenty k tomu původnímu příspěvku, protože se můžu v něčem mýlit.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Lonwolf » 08 srp 2009, 06:09

Poplyvat to nejlepší co máme, to zažívám v této armádě od zrodu speciálních jednotek, většinou to plyne s pocitu vlastní malosti a neschopnosti se k takové jednotce vůbec dostat. Fandy armádního klubu bych nazval úplně jiné jednotky, které jsou schopny žít akorát s toho že mají červenej baret, oni ani z ničeho jiného nemohou, jelikož nemají bojové zkušenosti a žádné Know How.Pokud se jim některá jiná jednotka snaží nějaké poznatky předat, tak je stejně nepříjmou, protože oni jsou ti nejlepší a nějakej blbec ze 601 nebo SOG je přece nemá co učit. Zůstanou tedy u taktiky která je prováděna podle překladu nějakého předpisu z dob bojů o Falklandy. Jejich bojeschopnost je tím pádem dokládána akorat na papíře, nebo trapnými ukázkami na které se mněsíce připravují aby doložili. Nechce se mi ani mluvit že například instruktoři výsadkové, či velitelé, nesplňují tělocvik a někteří ani roky neskáčou. Jsou to samozvolení speciálové, kteří neprošli žádným víběrovým řízením ani Hellweekem, ale umnějí stoho naplno žít. Dokonce jsem se nedávno dočetl o nové speciální jednotce, nějaké 2.výsadkové rotě s Chrudimi, nádherná ukázka toho jak se to dělá, hezké fotky pěkně zmedializovaný a nová speciálka je na světě. Je potom jasné že lidé kteří žijí v tomto světě fiktivní války, musejí opravdu nesnášet jednotky které procházejí skutečným bojovým nasazením a jsou to skuteční profesionálové a válečnící. Nemohu tvrdit že jsou takoví všichni, ale ti kteří se chtějí dále rozvíjet a nepodlehnou stagnaci v nějaké smyšlené speciální jednotce, ti se jednoho dne seberou a odejdou k útvarům jako je SOG nebo 601.Mněl jsem možnost pracovat jak s lidmi od 601 tak od SOG, musím říct že to byl vždy profesionální přístup, pracoval jsem také stěmi samozvanými speciály a nikdy jsem se nesetkal s takovou arogancí a nadřazeností jako od nich i když byli úplně nuloví a blbečci co mněli odslouženo rok v armádě si hráli na bohy. Myslím Satane že místo pod sluncem by jsi si mněl co nejdříve najit ty sám, ti kluci ze SOG to nepotřebujou, ale ty se budeš muset smýřit stím kdo opravdu jsi a kam opravdu patříš.
Lonwolf

Příspěvekod Návštěvník » 08 srp 2009, 08:48

Vážení pánové, příslušníci SOG
Za sebe a za svou rodinu vám chci touto cestou poděkovat za práci, kterou jste odvedli na Jihu Afghanistánu.
Nasazovali jste své životy v boji proti terorismu, který se přímo naší republiky netýká, proto taky nečekejte ovace, dokud se čechů něco netýká přímo, tak je to nezajmá. Já vám však chci poděkovat a vážím si vaší práce kterou jste tam odvedli, udělali jste pro naši budoucnost více než kdokoliv jiný v tomto státě.

Anna Jarošová
Návštěvník

Příspěvekod Andy » 08 srp 2009, 14:52

Lonwolf píše:Poplyvat to nejlepší co máme, to zažívám v této armádě od zrodu speciálních jednotek, většinou to plyne s pocitu vlastní malosti a neschopnosti se k takové jednotce vůbec dostat. Fandy armádního klubu bych nazval úplně jiné jednotky, které jsou schopny žít akorát s toho že mají červenej baret, oni ani z ničeho jiného nemohou, jelikož nemají bojové zkušenosti a žádné Know How.Pokud se jim některá jiná jednotka snaží nějaké poznatky předat, tak je stejně nepříjmou, protože oni jsou ti nejlepší a nějakej blbec ze 601 nebo SOG je přece nemá co učit. Zůstanou tedy u taktiky která je prováděna podle překladu nějakého předpisu z dob bojů o Falklandy. Jejich bojeschopnost je tím pádem dokládána akorat na papíře, nebo trapnými ukázkami na které se mněsíce připravují aby doložili. Nechce se mi ani mluvit že například instruktoři výsadkové, či velitelé, nesplňují tělocvik a někteří ani roky neskáčou. Jsou to samozvolení speciálové, kteří neprošli žádným víběrovým řízením ani Hellweekem, ale umnějí stoho naplno žít. Dokonce jsem se nedávno dočetl o nové speciální jednotce, nějaké 2.výsadkové rotě s Chrudimi, nádherná ukázka toho jak se to dělá, hezké fotky pěkně zmedializovaný a nová speciálka je na světě. Je potom jasné že lidé kteří žijí v tomto světě fiktivní války, musejí opravdu nesnášet jednotky které procházejí skutečným bojovým nasazením a jsou to skuteční profesionálové a válečnící. Nemohu tvrdit že jsou takoví všichni, ale ti kteří se chtějí dále rozvíjet a nepodlehnou stagnaci v nějaké smyšlené speciální jednotce, ti se jednoho dne seberou a odejdou k útvarům jako je SOG nebo 601.Mněl jsem možnost pracovat jak s lidmi od 601 tak od SOG, musím říct že to byl vždy profesionální přístup, pracoval jsem také stěmi samozvanými speciály a nikdy jsem se nesetkal s takovou arogancí a nadřazeností jako od nich i když byli úplně nuloví a blbečci co mněli odslouženo rok v armádě si hráli na bohy. Myslím Satane že místo pod sluncem by jsi si mněl co nejdříve najit ty sám, ti kluci ze SOG to nepotřebujou, ale ty se budeš muset smýřit stím kdo opravdu jsi a kam opravdu patříš.

S tímto textem určitě souhlasím, akorát bych nerad, aby jsme tady rozjížděli nějaký hádky ve stylu která jednotka je lepší a která stojí za houby ;). Myslím že Lonewolf to takhle nemyslel, ale i tak bych to rád zdůraznil, protože i na té druhé výsadkové rotě jsou určitě některý dobrý kluci. Koneckonců každý, kdo někdy nastoupil na nějakou speciální jednotku musel někde předtím sloužit. A pak mu pát let trvalo, než zjistil, že chce zkusit něco jinýho. Dost nedorozumění plyne z toho, že málokdo vůbec ví, co vlastně speciální jednotky dělají a pak si myslí, že když si nechá narůst dlouhý vousy a sundá plachtu z Rovera, tak už je speciál. Přiznám se, že když jsem nastupoval já, taky jsem si nebyl úplně jistej jaká práce se vlastně bude dělat.. Tak ještě jednou, používejme RESPEKT (RESKEPT).
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod lonewolf » 08 srp 2009, 15:32

Samozřejmně že zde nechci rozjíždět diskusi která jednotka je lepší, jen jsem reagoval na předchozí článek. Nechci urážet nikoho od 2.výsadkové roty, to nemám v úmyslu, jen jsem použil fakta jelikož jsem v Chrudimi pár let sloužil. Naše republika zažila mnohokrát to že se po hrdinech plyvalo a mrzí mne že to stále přetrvává, ale to je opravdu téma do jiné diskuse.
Díky za prostor RESPEKT ;)
lonewolf

Příspěvekod Andy » 08 srp 2009, 20:25

Pokud jsi v Chrudimi sloužil, tak máš určitě právo kriticky hodnotit úroveň této jednotky. Ostatně v dnešní době, kdy do Armády vezmou každého kdo má ruce a nohy, je jasné že už to není co to bývalo.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Andy » 09 srp 2009, 09:48

satan1970 píše:Přiznám se, že se mi nechce ani tento obsáhlý tzv. rozbor číst. již několik let, cca 6, z různých stran a různých zdrojů poslouchám o nepostradatelnosti SOG a zároveň jsem , poměrně detailně sledoval zápas o jeho " najití místa na slunci" . Praktický význam této jednotky jsem ovšem, jako typický daňový plátce, nikdy nepocítil. Jediné o čem vím je o klubu fandů armády, kteří si za peníze daňových poplatníků plnili své sny. To již vůbec nehovořím o nešťastnících kteří se postavili do čela tohoto prvku. Nevím na základě čeho autor hovoří o "jedinečných schopnostech " tohoto spolku. Požadoval je někdo od nás, certifikoval tyto rádoby "schopnosti" nějaký nezávislý arbitr, či snad je to pouze iluze zneuznaných géniů kteří se ocitají před dilematen "co dál". Člověk by měl mýt vžda především pokoru, neboť jak říká klasik: " žádný strom neroste až do nebe".

Smazal jsem Váš další příspěvek - jak jsem už řekl, toto není idnes. Samozřejmě máte právo na Váš názor, ale pište ho někam, kde o něj stojí, třeba na nějaké anarchistické stránky. K panu Gazdíkovi, jeden čas jsem s ním byl dost v písemném kontaktu, a opravdu jsme si nerozuměli. Myslím že je to lhář. Kdo další bude mít pocit, že jednotky jako SOG, nebo 601 jsou k ničemu, nechť si to myslí. Ale tohle fórum je pro lidi, kteří si myslí opak.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Dutch » 11 srp 2009, 13:32

I kdyby přišla jediná pochvala nebo SOG zachránil jedinej život, mělo to význam a smysl jednotku vybudovat a dělat práci pro kterou byla určená. A co dál? Lidi který jednotku budovali na zelený louce v prostředí AČR se ve světě neztratí, mají dost dobrej základ a zkušenosti aby se dokázali poprat i v civilu. Držim jim palce. Good luck bro!
PS: A z těch škarohlídů a kritiků si nic nedělejte, oni dokážou jenom anonymně psát o něčem co neznají a nezažili a reálně nejsou schopný pochopit natož hodnotit.
Dutch
Dutch

Další

Zpět na SOG - útvar speciálních operací vojenské policie