Chtěl bych upozornit na kvalitu samotného Panduru. Podle mých informací už v době, kdy se dělaly první kurzy na Pandury, ještě před vypovězením první smlouvy, byla tato vozidla dost poruchová, zejména zbraňový systém, konkrétně elektronika. Například horní senzor se prý najednou roztočil kolem své osy a přestal fungovat, nebo začal zlobit nějaký software a věž nešla ovládat. Myslel jsem, že smlouva byla vypovězena kvůli těmto závadám.
Podle mých nových informací jsou na tom "nové" Pandury stejně. Při posledních střelbách u jednoho mechanizovaného praporu, ze čtyř vozidel dvě přestala být bojeschopná úplně, u jednoho šla ovládat věž jen od velitele, ne od střelce a pouze jedno fungovalo bez problémů.
Možná bude na vině software vozidla. Byl jsem hodně překvapený, když jsem se dozvěděl, že ovládání zbraňového systému je postaveno na operačním systému, který běžně používá mnoho lidí a nepatří zrovna k nejstabilnějším a nejspolehlivějším.
Otázkou je ovšem celkový smysl nákupu těchto vozidel. Momentálně se připravuje vyslání několika ks do A a několika ks do K. Přijde mi, že to je jen proto, aby nikdo nemohl říct že vozidla nepoužíváme. Tipnu si, že v A budou stát někde v rohu základny jako stabilní palpost, a v K budou stát v parku, aby neplašili albánce.
Co myslíte?