Tak musím říct že to bylo celkem seriózní.. Několik mých postřehů:
1) Ministr Barták slíbil koncepci zapojení Armády ČR v Afghnaistánu na 2 roky dopředu do konce října.
2) Barták: "Sahat na bezpečnostní složky v době krize je největší chybou"
3) Max 350 vojáků - to jsem nepochoopil, jestli v PRT, nebo celkově.
tak už to chápu, celkem je to 535 pro Afg.4) 601 by měla vyjet do EF opět v roce 2011
5) Polní nemocnice by měla vyjet v roce 2011
6) Jak opozice (stínový ministr obrany Petr Hulínský), tak současné vedení MO plánují snížit počty v Kosovu.
7) 601 by měla převzít práci Urny - ochranu ambasády ČR v Afghanistánu
a můj názor na to co bylo řečeno:
ad 1) to by bylo dobrý, ale příští vláda si může udělat vlastní koncepci, takže jsem na to zvědavý. Přišlo mi to, jakoby plácnul něco do televize, a teď rychle vymyslí koncepci.
ad 2) Zrušení SOG - jednotky, která prošla skutečným bojovým nasazením, ať už jako QRF pro brity v Hilmandu, nebo při vyhledávání, zatýkání, nebo likvidaci Talibanu, který útočil na Český PRT v Logaru, to není největší chyba, to je největší provar. Ale tady vedou nitky někam jinam, a to není předmětem tohoto příspěvku.
ad 3) V Kosovu se fláká 500 lidí, a do Afghanistánu pošlou max 350. A to i přesto že Kosovo se má omezovat. Tady jde jednoznačně o politiku a tlaky ze strany ČSSD, která hodně dá na veřejné mínění.
4) Poprvé jsem slyšel oficiální termín, doufám že to klapne
6) Konečně
7) Přeju jim to, klukům. Urna se od začátku potýkala s problémem, a sice že podle policejního zákona mohla zasahovat jen na českém území, což je sice i ambasáda, ale když se jelo mimo ambasádu, bylo to už složitější.
V novele 221 se ojevil tento text: „§ 10a - Zvláštní dispozice
Do zvláštní dispozice se určí voják, který je příslušníkem Vojenského zpravodajství, jestliže to vyžaduje důležitý zájem služby. Voják určený do zvláštní dispozice má obdobné postavení jako příslušník zpravodajské služby bezpečnostního sboru, zařazený do zálohy zvláštní podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů4a). Na vojáka, který je určen do zvláštní dispozice, se ustanovení tohoto zákona použijí přiměřeně.
PS: to jsou moje názory a nemusí to být pravda..
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 ... a-moravce/http://zpravy.idnes.cz/vlada-planuje-po ... domaci_adb