Obrana chce koupit útočné pušky za dvě miliardy korun

Zde se diskutuje o tom, co se právě děje v Armádě. Například o snížení příspěvku na bydlení, propouštění vojáků, škrtech v resortu ministerstva obrany. Každý je vítán přispět svým názorem, nebo aktualitou z Armády.

Obrana chce koupit útočné pušky za dvě miliardy korun

Příspěvekod Andy » 06 říj 2009, 21:16

Právo píše, že příští rok chce armáda za pušky utratit 194 milionů korun. Nejvíce peněz - dvakrát přes půl miliardy korun - zaplatí v letech 2013 a 2014.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Obrana chce koupit útočné pušky za dvě miliardy korun

Příspěvekod Andy » 06 říj 2009, 21:18

Na toto téma bychom mohli rozjet zajímavou debatu. Pokud možno založenou na faktech. Já jsem teda jasně pro M4, ikdyž je to hlavně proto, že s ní mám velmi dobré zkušenosti. A když porovnám 58 a M4, tak to je nebe a dudy. Z mého pohledu zejména co se týče ovladatelnosti při střelbě.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod reccol » 07 říj 2009, 17:23

A neprijde ti uz trochu koncepne zastarala? Me (sem civil) by se nejvic zamlouvali zbrane jako HK416 (kdyz uz chces neco jako M4), nebo SCAR, MASADA... Ovsem na to nikdy nedojde...
reccol

Příspěvekod Andy » 07 říj 2009, 17:46

Uznávám, že jsem zkoušel kromě kromě SA58 a různých verzí AR15 jen SA80. Takže pro M16/M4 jsem spíše z toho důvodu, že mi je ta zbraň celkově sympatická. Ale taky je vyzkoušená a vyladěná. A to je asi to nejdůležitější. Zavézt něco, co zbytek světa nepoužívá, a pak tomu několik let vychytávat mouchy, to naše armáda umí dobře. A pak ještě vymýšlet něco, co už je dávno vymyšleno.
Výhody M16/M4:
1) Je vyzkoušená
2) Mají to amíci. Takže když se něco vysere venku v misi, prostě za nimi zajdeš a oni ti dají náhradní díl. Jsou schopní ti vyměnit i hlaveň u M240, což je v naší Armádě, postižené evidencí všeho a všude, nemyslitelný úkon. Jasně že primárně si musíme dělat servis sami, ale ta výhoda, že na každé americké základně je zbrojíř, který ti opraví pušku, tak ta je dost zásadní.
3) Tisíce doplňků
4) Různé verze

Ale jak říkám, jde spíš o to, že to je můj osobní názor na základě používání. Z těch zbraní, o kterých mluvíš, jsem nestřílel. SA58 není špatná zbraň, ale prostě náboj 7,62 limituje její použití (jo, jasně, někdy je lepší než 5,56). Zkuste si vzít na akci 10 zásobníků 7,62 a nebo 5,56. To opravdu poznáte rozdíl. Nebo kulomet (ostatně přezbrojení kulometů je podle mne důležitější a nějak se o tom nemluví), schránka na 200 nábojů do minimi a 200 do 7,62 kulometu.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod reccol » 07 říj 2009, 20:37

Tak kuprikladu HK 416 se od M4 zas takj zasadne nelisi, krome toho ze je vylepsena o ten pistovy system... Ale stejne... Bavime se o ACR, takze jestli se nekdy bude prezbrojovat, tak ne na to co vojaci budou chtit nebo potrebovat, ale na to, za cim bude nejvetsi lobby a politicke tlaky...
reccol

Příspěvekod Andy » 07 říj 2009, 21:03

To máš recht, však už se zbrojovka s jejich cz 805 přihlásila o slovo. Přitom o té zbrani snad nikdo nic neví, kromě pár fotek. A toho, že by měla mít možnost konverze mezi třemi rážemi. Podle mně tyhle pokusy vždycky končí špatně, protože taková věc umí všechno trochu a nic pořádně.
Mimochodem, pístový M4 se vyrábí taky a pokud se nepletu, má je jedna jednotka AČR..
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod WIDOWMAKER » 11 lis 2009, 19:56

Zdravím
HK-416 určitě perfektní, doufám jen že už tam nikdo nebude tlačit G-36 protože pro výběrové řízení prý byla jedním s kandidátu, jo a SCAR tam je taky.
WIDOWMAKER

Příspěvekod Přítel z planety OZZ » 24 lis 2009, 20:31

Gumoši fakt expertní debata na téma nová zbraň. Doporučuji vice číst odbornou literaturu. Pokud bude armáda kupovat novou zbraň doufám, že mezi adepty bude nová rodina HK, SCAR, rodina SSG a docela rád bych se podíval na Zbrojovku. Přece vykovala vz 58. M16 a M4 sračka. Chápu, že se vám líbí, když jste nic jineho nepoužívali. Hovořme o zbrani pro 21 století, která vydrží aspoň to co Sa vz. 58. M16 a M4 je gumoši přece konstrukčně stejně stará jako ta naše kosa a bratří z USA už pracují na náhradě. Potom nám ty perfekní stroje darují a budem juchat jak jsme dobře pořídili. Proto tady taky není žádná debata na téma nová zbraň, analýza, doporučení, invence atd. Gumoší ukažte potenciál nebo vám ti civilové koupí čínského Kalacha, protože bude levnej a pak budou zase všni pašíci kvičet, že jsou v ....
Přítel z planety OZZ

Příspěvekod Andy » 24 lis 2009, 21:52

Prosím, oblaž nás analýzou z odborné literatury. A nezapomeň dodat, z kolika z těch tvou uvedených zbraní jsi osobně střílel (a nemyslím ráži 4,5 BB). Já netvrdím, že jakákoliv z tebou zmiňovaných zbraní je sračka. Protože jsem je neměl v ruce, a to ani krátkodobě.
Až budeš psát tu expertní analýzu, piš to laskavě méně urážlivým tónem, jestli teda chceš, aby to tu zůstalo.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod eve » 25 lis 2009, 16:29

Přiteli ze zěme OZZ: Zajímalo by mě, kolika lidem odtud z fora bys to samé co jsi napsal, řekl do přímo face to face ?
eve

Další

Zpět na Armáda ČR - aktuality, kauzy, novinky