Obrana chce koupit útočné pušky za dvě miliardy korun

Zde se diskutuje o tom, co se právě děje v Armádě. Například o snížení příspěvku na bydlení, propouštění vojáků, škrtech v resortu ministerstva obrany. Každý je vítán přispět svým názorem, nebo aktualitou z Armády.

Re: Obrana chce koupit útočné pušky za dvě miliardy korun

Příspěvekod Snezny muz » 16 pro 2009, 12:49

Musim souhlasit s Pritelem ze zeme OZZ. Koncepce zbrani M4 nam krome zmeny na razi o ktere se zacina diskutovat jako o nevyhovujici i mnohem vyssi zavadovost. Navic bysme vymenili zbran 50 let starou za zbran starou 40 let. Dokonce i armady ktere ji maji od ni postupne chteji upoustet. I kdyz v tom bych videl perfektni armadni logiku. Nakoupit zbran kterou ted vsichni maji, abysme za deset let mohli nadavat, ze mame 50 let starej krap, kterej uz nikdo jinej nepouziva (berte to trochu s nadsazkou).
K zavadeni novych veci. Kdyby to nikdo nedelal, tak se ted honime s lukama a sipama a uvazujeme o zavedeni zeleznyho hrotu, ale asi bysme to zavrhni, protoze to neni vyzkouseny 40ti lety pozivani.. ;) Stacilo by nedelat hrr akce typu nakoupime vsechno tak jak to je, ale po nakupu spolupracovat s vyrobcem na dolazeni zbrani nakoupenych a dokupovani uz vylazenych. Jako to funguje v jinych armadach. Bohuzel se obavam, ze takove inteligence se u nasi armady nedockame, ale i presto jsem pro zavedeni novejsi zbrane.
Ve zmenach razi nevidim nevyhodu, ale naopak vyhodu. U kazdy zbrane jde zmenit raze. Jde jenom o to jakou praci je nutne na to vynalozit. Dokonce i nase znama kosa se uz dela v razi 5.56 NATO a dokonce na 9mm a to prestavbou z puvodni zbrane.. Jde spis o to, aby si vojak mohl rozhodnout podle typu akce jaky naboj chce pouzit a nemusel chodit k zbrojirovi, ktery mu ji za dve hodinky prestavi. Navic pokud se bude ve vetsim meritku zavadet novy naboj nebude se muset kupovat nova zbran, popripade za mnoho milionu prestavovat stavajici. Takze zadny vsechno trochu a nic poradne. Je to jenom o zpracovani vyrobcem.
Mymi favority jsou SCAR, Masada (bohuzel neni ve vyberovem rizeni), CZ805 (ma zajimave reseny zamerovac granatometu, ale i bez nej se mi zda priliz tezka na predek) a HK 416.
Omlouvam se, ze odskocim od tematu ke kulometum. Prezbrojeni kulometu bych taky udelal prednostne, bohuzel to celoplosne nedopadne, takze musime doufat, ze na to nekde utvar sezene penize.. Ale kdyby se prezbrojovalo, tak se radsi budu tahat s kulometem a strelivem raze 7,62x51, nez 5,56x45 z duvodu ucinku v cili a vetsiho psychologickeho efektu. A ver mi, ze vim dobre co to je se s tim tahat..
Snezny muz

Příspěvekod Andy » 16 pro 2009, 19:43

Zdar, položím stejný dotaz, z kolika tebou zmiňovaných zbraní jsi střílel? Neber si to nijak osobně, jen mi to přijde jako velmi důležitá věc. Dlouhodobá zkušenost versus TTD. Co se týče kulometu, myslím, že každá ráže má svoje, a je dobré mít obě ráže (7,62 i 5,56). Osobně si myslím, že pokud na mně bude někdo valit z 5,56 kulometu, budu zalezlej úplně stejně, jako kdyby někdo střílel ze 7,62. Rozdíl je ale v tom, kolik si sebou můžu vzít munice do 5,56 a do 7,62.
Ale to už je detail, i kdyby místo UKL dočasně zavedli PKM, bude to krok vpřed.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Příspěvekod Snezny muz » 17 pro 2009, 15:07

Priznavam. Z mnoha jsem nestrilel. To ale muj rozhled nezuzuje na tech par vybranych.. Promin, ale V3Sky sou taky dlouhodobe vyzkousene a i pres to se uz vyrazuji a misto nich se zavadeji novy 810ky.. Osobni zkusenost sice je dulezita, ale i kdybych strilel pouze z MP-5ky tak nemuzu rict, ze bude pro nasi armadu to nejlepsi, protoze je celosvetove ozkousena a dobre se mi z ni strilelo.. Ja i kdybych mel kazdou z tech zbrani dve hodiny na strelnici, tak nebudu schopny posoudit ktera je strelecky dobra a ktera ne.. Chtelo by to tak mesic s kazdou a nejenom na strelnici.. Proto se snazim ziskavat informace z ruznych zdroju, porovnavat je a podle toho si udelat svuj vlastni obraz jak to asi bude.. Proto jsem napsal pouze "Mymi favority jsou ...". A ne nejlepsi pro nasi armadu jsou.. V tom je ten rozdil, nic nikomu nevnucuju.. Porovnal jsem TTD a hlavne zkusenosti lidi, kteri meli to stesti a vystrelili si z toho a z toho jsem vyvodil nejaky svuj zaver ktery jsem tu prezentoval.
Co se tyce vyzkouseni zbrani, musime doufat, ze clovek ktery toto bude mit na starosti to udela poradne a bude objektivni.. Bohuzel se obavam, ze ruzna lobby a zajmy at uz kohokoli do toho zasahnou vic..
S kulomety je to opet samozrejme jenom vec nazoru.. Ale souhlasim, ze at zavedou temer cokoli, tak to bude zmena k lepsimu..
Snezny muz

Příspěvekod Snezny muz » 19 pro 2009, 20:04

Tady treba nazorny video na co by meli byt moderni zbrane mimojine testovany a o M4 je znamo, ze v tomhle testu vetsinou neobstoji kvuli konstrukcni vade.
Je to sice video od H&K, ale je to tak. http://www.youtube.com/watch?v=AGwkHktkTxU
Snezny muz

Příspěvekod Andy » 21 pro 2009, 07:32

Myslím, že jsi to krapet přitáhnul za vlasy, ale nebudeme se dohadovat o detailech.
Aktuální je, že se do tendru přihlásily údajně jen dvě firmy, Česká zbrojovka a MPI. CZ 805 a údajně SCAR. To se mi zdá zoufale málo, protože tím pádem podle mne na výběr moc není. SCAR a "kopie" SCARU, o které pořád nikdo nic pořádně neví. Nechápu, proč je 30 dní na podání nabídky málo, ale možná tomu jen nerozumím. Já si ale myslím, že každá továrna zná výrobní cenu své zbraně. Dál musí znát, jestli je schopna zbraně vůbec v daném termínu dodat. A z toho vytvoří nabídku. Čím delší čas, tím více prostoru pro lobbing, zjišťování za kolik to nabídla konkurence apod. Pletu se?
Tak jsem zvědavej, koho vyberou.
SCAR: http://www.youtube.com/watch?v=AdOArIpN ... iv-1r-1-HM
CZ 805: http://www.youtube.com/watch?v=G3PI3vl5ZWQ

A k tomu testu HK versus Colt, je to test ušitý na tělo HK. Mohl bys udělat test, kde by zas HK vyhořel. Chtělo by to zjistit, kolikrát v Afghanistánu někdo vystřelil takhle z vody. Dále si myslím, že ne všechny M4 se chovají stejně, každý výrobce je dělá trochu jinak, a Colt je jen jeden z výrobců. Vzhledem k tomu, že v tendru zdá se M4 nebude, je to jedno.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Snezny muz » 21 pro 2009, 22:04

Ano. Je to trosku extrem, ale tenhle test je celkem normalni.. Kolikrat se to stane v Afghanu? Kdyby jednou a zbran udelala tohle, tak je to moc.. A priznej, ze nikdy nevis, co se muze stat.. Navic HK 416 si poradi i s piskem, ale to je jedno..
Bohuzel se do tendru dostali jenom ve zbrane, coz je velka skoda, protoze cim vetsi vyber, tim vetsi sance najit nejlepsi zbran. Na druhou stranu i vetsi sance najit nejlesvnejsi nabidku. (Mozna to bude vypadat, ze jsem notorickej nesouhlasic, ale tohle je prvni co me napadlo) Co se tyce toho casu na podani nabidek, tak se obavam jestli to nebylo nahodou naopak. Ze 30 dni je opravdu pomerne malo (nevidim do toho, jenom polemizuju) a nekdo z armady ma zajem na tom, aby se tendru ucastnilo co nejmin nabidek. A samozrejme, ze by tim zvyhodnil vyrobce, ktery o tomto vedel davno dopredu a mohl na nabidce zacit pracovat uz drive. Takhle to na me pusobilo kdyz jsem o tom cetl poprve..
O CZ805 se proslycha, ze maji problem s pouzder zaveru a stale se na te zbrani pracuje.. Tak doufam, ze se k nam nedostane nedodelana zbran jenom diky nejakemu lobby..
Sice bych rad novou zbran, ale v tuto chvili doufam, ze se tohle vyberovy rizeni zrusi a vypise se nove..
Snezny muz

Příspěvekod Andy » 01 úno 2010, 20:39

Takže podle několika zdrojů tendr vyhrála CZ 805. Na internetu je názor, že sice SCAR nabídl lepší cenu, ale CZ 805 nabízí lepší parametry. A sice zejména delší dostřel a možnost nasadit útočný nůž. Nekamenujte mne, jen píšu, co jsem našel na netu. Podle mne je tedy výhodou to, že je možné jednu zbraň změňit na dvě různé ráže, zatímco SCAR je buď jedna, nebo druhá verze. Tedy jestli se nepletu.
Působí to na mne tak, že v tomto případě bylo potřeba, aby to vyhrála CZ 805, tak se vypíchly některé její výhody, jako je ten větší dostřel. Jinak si myslím, že dělat soukromé firmě pokusného králíka nebylo nutné. Uvidíme, co přinese budoucnost a jaká ta puška bude.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod Andy » 10 kvě 2010, 17:57

Už jste z toho někdo střílel, nebo to alespoň viděl? Pořád o tom nejsou nikde žádné informace, až na pár fotek a videí. Mimochodem, pažba je jiná, podoba se SCAR byla asi už přílišná.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod reccol » 10 kvě 2010, 20:49

Zkopirovano z jine diskuse. Autor Harry.
citace:
Pár prvních postřehů ze setkání s CZ805:

Je to moderní konstrukce, ale "po česku"... Nevím nakolik bude sériová produkce shodná s testovací sérií, kterou jsme měli k dispozici, ale zřejmě k větším změnám nedojde... Můj soukromý a subjektivní názor je, že je to spíchnuté narychlo a bez většího testování, nebo konzultace se střelci a uživateli. Prostě myšlenka: "uděláme to podobně jako ostatní, ale po svém" jednoduše nefunguje. Je to škoda, protože v zásadě to není špatná zbraň a funguje bez závad a problémů, ale pár detailů kazí dojem.

Co mi za tu dobu, kdy jsme "si hráli" vadilo: sklopná pažba má přesně v místě kde střelec zalící kov a hranu. SCAR má plast po celé délce a co se týká pohodlí, je tu rozdíl. Lícnice je nasazovací a docela prima, ale strašně vzadu. Nedovedu si představit, komu v tomhle umístění sedí... Předpažbí s bočními raily je dost široké a když se na raily ještě dají krytky, tak je to tak objemné že se nedá dobře držet. Při střelbě se nedá zbraň pevně "kočírovat", když se drží za předpažbí. Oka na uchycení popruhu vepředu jsou tak veliká, že doplňky, které se na raily nasouvají (typicky svítilny M3, M6) na ně nejdou nasunout. Lze to vyřešit montáží "zezadu", ale je to děs, protože na to určeny nejsou... Také je zbraň poměrně velká a těžká (zlatá M4). To jsou ale drobnosti, které se dají nějak překonat, nebo si na ně zvyknout. I když - proč to nedotáhnout do konce a ty drobnosti neodstranit, že...

Celkově mi to přijde takové nedotažené, příliš komplikovaný tvar (samá prohlubeň a výstupek, poměrně malé rádiusy - ostré hrany...). Osobně bych preferoval jednodušší tvary, oblejší hrany a hladší nekomplikovaný povrch, ale to je můj názor...

Nepochopitelné jsou pro mne zásobníky... Podobně nesmyslně obludně veliké a se samými výstupky, jako u G36... Napoprvé jsem ani nevěřil, že jsou na .223... Do sumek na coltové zásobníky je prakticky nedáte, všude se to zadrhává - podle mého prostě úlet... Naštěstí lze instalovat šachtu na coltové zásobníky a jste zachráněni... Jediný klad asi bude, že do sumek na Sa58 zásobníky padnou tyto "nové .223" perfektně...

Příjemné věci: výměna zásobníkové šachty je opravdu sranda, to vidím jako velké plus (viz zásobníky). Rukojeť je opravdu povedená a pohodlná, ovládání také. Chování zbraně je velmi příjemné a kdo střílel z Sa58 a pak vezme do rukou CZ805, bude si jistě lebedit Smiling Je to prostě velký skok kupředu.

Při střelbě: střelba proběhla naprosto bez závad a byla příjemná. Zpočátku jsem se s tím nějak nemohl srovnat (full gear), ale jen co jsme nasadili přední rukojeť a nacvičil jsem si polohu, šlo to parádně. Udržet v terči celý zásobník na jeden zátah - no problemo...

citace:
Kolimátor od Meopty má červený bod, poměrně malý (neměl jsem k dispozici rozměry). Kolimátor je velká a těžká kráva, zlatý Eotech... To za kolimátorem je 3x zvětšovací člen, který narozdíl od konkurence není ani výklopný, ani nijak rychlosundavací. Má pouze páčkové upnutí (kolimátor je na dva imbusy). Můj soukromý názor je, že Meopta umí dělat kvalitní optiky, ale do výroby "taktických věcí" by se raději pouštět neměli, kazí si tím reputaci...

Rozborku jsem zkusit chtěl, ale bohužel nebyla vhodná příležitost.

Výměna šachty je snadná a bez nástrojů. Ale stříleli jsme pouze z originálních zásobníků CZ. Jsou průhledné a lze dobře kontrolovat stav munice, ale ty rozměry... Dokud jsem měl svou taktiku s coltovými sumkami, mohl jsem si je dávat tak leda do kapes... Když jsem měl vestu se sumkami na Sa58, bylo vše OK. Mně to prostě přijde stejně nepochopitelný, jako zásobníky na G36 (na které taky všichni nadávají a kdo může, mění šachtu na coltové zásobníky...). S vestou a osmi zásobníky CZ805 jsem jako tank, oproti vestě s osmi coltovými (byť i plastovými Pmagy od Magpulu) - v té jsem oproti tomu jak baletka... Další věc se zásobníky: měli jsme vpředu ručku s výsuvnou minidvojnožkou. S CZ zásobníky když vysunete dvojnožku a položíte zbraň na zem, tak stejně sedí na zásobníku. Vyměňte šachtu a dejte coltový zásobník, položte na zem - a už to bude stát na dvojnožce a zásobník bude ve vzduchu. Takový je to rozdíl... A kapacita je stejná - 30ks.

citace:

Škorpion Evo III: zajímalo by mne, jestli na tom pracoval stejný tým lidí jako na CZ805. Ta zbraň je povedená, promyšlená, moderní ovládání, perfektní sklopná pažba (mimochodem, tu pažbu lze úplně sundat pomocí jednoho tlačítka). Manipulace a ovládání je super, má velké tlačítko na vypouštění závěru, natahovací páku podobně jako MP5, poloprůhledné (kouřové) zásobníky co se vejdou do MP5 sumek. Šachta na zásobník má vespod "trychtýřové vyústění", takže přebíjení je snadné a rychlé. Samé dobré věci. Skvělá alternativa k MP5! Abych nezapomněl - všechno je to plast, ale zase tak lehká ta zbraň není (no ale řekl bych že je lehčí než MP5). Rukojeť je pohodlná a celkově je zbraň příjemná na manipulaci i střelbu.

Jediné moje soukromé výtky k němu jsou ostřejší hrany a když je pojistka na fullauto, tak trochu překáží prstu na spoušti. Ale uznávám že to je daň za kompaktní stavbu zbraně. Ostřejší hrany nejsou příjemné do holé ruky, v kvalitních rukavicích je to jedno. Opět ale má velká oka na popruh vepředu, takže nasunout příslušenství na boční raily jde jen zezadu. Také musím dodat, že během střelby došlo k několika závadám. Ale je třeba si uvědomit, že šlo o testovací kusy (a možná by snesly i trochu vyčistit)...

Střelba se škorpionem (skoro pořád na fullauto a celé zásobníky naráz - 30ks) je paráda. S ručkou vepředu je stabilní, příjemná. Vše lze udržet v terči no problemo. Stříleli jsme v šeru a se svítilnou a bylo vidět každou kuli, jako by byla trasovací Laughing out loud Takže mířit podle "olověného hada" byla vtipná vložka... Celkově na mne škorpion udělal dojem

CZ805: s ovládáním problémy nebyly. Pojistka šla pěkně ztuha, všechno OK. Co mne ale zarazilo, nemá tlačítko vypouštění závěru. Ačkoliv vlevo tlačítko je, tak je paradoxně na zajištění závěru v otevřené poloze (jako má Sa58 to tlačítko dole u zásobníkové šachty). Závěr se tedy spouští manipulací s natahovací pákou. Je to trošku zvláštní, ale dá se s tím žít...

CZ75 DUTY: jo, tahle nová pistole se mi líbila. Paradoxně jako by to ani nebyla CZ75... Má plastový rám, nízký závěr bez ostrých hran (3x hurá), velké "zářezy" na závěru pro natahování (už žádné pořezané prsty při natahování), zkosená mířidla (už žádné roztržené dlaně při natahování). Je to velikost Compact a tahle zbraň už patří mezi moderní služební zbraně... Jestli projde do výroby i full size verze, bude to super.
reccol

Příspěvekod Andy » 11 kvě 2010, 16:25

Díky za info. Tak zatím ta 805 vypadá podle očekávání. Bohužel. Scorpion mne překvapil, ale jsou to informace z druhé ruky. MP5 je jedna věc a MP5 SD je jiná, ta zbraň vůbec není slyšet. A PDW je zase perfektně maličká. Chtělo by to porovnat s těmito verzemi. CZ 75 Duty může být dobrá zbraň, ale výrazně lepší než Glock bude těžko a hned máme dvě zbraně, různé díly, servis a podobně a proč? Chtěl jí někdo?

Až se mi ta 805 dostane do ruky, hned popíšu svoje pocity.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Předchozí

Zpět na Armáda ČR - aktuality, kauzy, novinky