Hm, no chvíly jsem i přemýšlel jestli jsem nepřestřelil, ale pak jsem se podíval na ty fotky znovu. Pak jsem si vzpoměl na ty videa z youtube. Tak buď jsou ty fotky focené z recese, a nebo asi něčemu nerozumím. Pokud si dá někdo takovéto fotky z "výcviku" na svůj oficiální web, o něčem to vypovídá. Podle mne to vypovídá o tom, že parta okolo Sorudo objevila díru na trhu a chytře jí využila. Možná jsou výcviky zábavné a možná si tam i zvyšujete fyzičku, možná by mi i instruktor rozbil kokos, to ale ještě neznamená, že je Sorudo je fungující bojové umění vhodné pro zavedení do armády, lepší než stávající boj zblízka. A to si o MCS nemyslím, že by bylo extra vhodné pro běžného vojáka.
Dal jsem si malinko práci zjisti něco víc o tomto systému. Výsledky hledání v angličtině 0.
Vyhledávání v češtině, většinou reklama na Sorudo.
Velmi zajímavý link zde:
http://bojovaumeni.cz/bu/modules.php?na ... pic&t=3336 , zdá se, že nejsem jedinný, kdo si všimnul, že tu něco nehraje.
Pak jsem našel nějakou diskuzi na Airsoft fóru. A to je asi tak vše, co jsem vygooglil zajímavého. Tak je to asi nějaké supertajné bojové umění, což je škoda, protože je přece naprosto unikátní, na rozdíl od ostatních.
Reference ze stránek sorudo.cz:
7. mechanizovaná brigáda Armády České Republiky (to má být asi ta speciální jednotka)
Okresní soud Hradec Králové, sebeobrana soudců
Fakultní nemocnice Hradec Králové, program na zvládání agresivních pacientů, zdravotni sestry
Český červený kříž Hradec Králové, sebeobrana, pdf
Vodní záchranná služba ČČK, sebeobrana záchranářů
Humanitární jednotka ČČK, sebeobrana zdravotníků
Tábor ČČK, prezentace a aplikace sebeobrany
ZŠ Studánka Pardubice, sebeobrana dětí, pdf
Skaut Hradec Králové, sebeobrana dětí, pdf
Letní dětský tábor HAUL, sebeobrana dětí
Mateřské centrum Beruška, pdf
Chápu, že aby se Sorudo jako marketingový tah chytlo, berou všechno, ale dávat si to do referencí?
Pokud mají v portfoliu kurzy pro airsofťáky, klidně tomu budu říkat airsoftová sebeobrana. Sorry, ale působí to neuvěřitelně amatérsky a vychcaně, něco ve stylu dejte mi vaše peníze a já vás naučím tady a teď nejlepší sebeobranu na světě. A vůbec to nebude bolet, děti
Nakonec ale není až tak důležité co děláš za BU, pokud ho budeš tvrdě trénovat, tak vždycky budeš lepší než vůbec netrénovaný jedinec. Taky je určitě lepší, dělat Sorudo, než kouřit trávu za školou. O tom ale můj příspěvek nebyl, byl o tom, že tento systém se objevil na oficiálních stránkách army.cz.