Nový bojový systém SORUDO

Zde se diskutuje o tom, co se právě děje v Armádě. Například o snížení příspěvku na bydlení, propouštění vojáků, škrtech v resortu ministerstva obrany. Každý je vítán přispět svým názorem, nebo aktualitou z Armády.

Je Sorudo funkční systém reálné sebeobrany, nebo obchodní projekt?

systém reálné sebeobrany
15
33%
obchodní projekt
30
67%

Celkem hlasů : 45

Nový bojový systém SORUDO

Příspěvekod Andy » 23 lis 2009, 18:24

Dneska jsem narazil na stránkách http://www.army.cz na článek, pojednávající o novém systému sebeobrany SORUDO.
Povídám si, že konečně si někdo uvědomil, že MCS není úplně nejvhodnější systém pro AČR. Ale ten název SORUDO vypadá taky trochu Korejsky. Tak jsem si vygooglil stránky sorudo.cz a snažil se najít nějaké informace. Fotky na Army.cz na mne působily, jako že to je nějaká prdel, vojáci navlečení ve slaňovací vestě a tlemící se jak puberťáci. Ale fotky na sorudo.cz, to je silná káva. Vypadá to, že parta airsofťáků se nějakým způsobem protlačila do některých organizací a naprosto vážně nabízí sebeobranu ve stylu airsoft. A dokonce to protlačili na army.cz, což jen ukazuje na to, že redaktoři tohoto časopisu jsou mimo, protože jinak by to měli tak poznat.
Tato skupina nabízí nejen "sebeobranu", ale i první pomoc a třeba survival.
Výběr z fotek:
survival.jpg

clerks.jpg

airsoft.jpg

ladieas.jpg

http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15419
Stránky těch bláznů opravdu stojí za to, zejména videa z výcviku airsofťáků.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Nový bojový systém SORUDO

Příspěvekod malas » 11 led 2010, 19:54

Docela by mne zajímalo, jak jsi přišel na to, že se jedná o partu airsofťáků. Z čeho jsi čerpal? Z vlastních zkušeností asi těžko. To, že nabízí své služby i airsoftovým týmům, vůbec neznamená, že SORUDO je airsoftová "sebeobrana". Možná by to příště chtělo nejdříve myslet a teprve pak někoho urážet.
malas

Příspěvekod Andy » 12 led 2010, 01:28

Hm, no chvíly jsem i přemýšlel jestli jsem nepřestřelil, ale pak jsem se podíval na ty fotky znovu. Pak jsem si vzpoměl na ty videa z youtube. Tak buď jsou ty fotky focené z recese, a nebo asi něčemu nerozumím. Pokud si dá někdo takovéto fotky z "výcviku" na svůj oficiální web, o něčem to vypovídá. Podle mne to vypovídá o tom, že parta okolo Sorudo objevila díru na trhu a chytře jí využila. Možná jsou výcviky zábavné a možná si tam i zvyšujete fyzičku, možná by mi i instruktor rozbil kokos, to ale ještě neznamená, že je Sorudo je fungující bojové umění vhodné pro zavedení do armády, lepší než stávající boj zblízka. A to si o MCS nemyslím, že by bylo extra vhodné pro běžného vojáka.
Dal jsem si malinko práci zjisti něco víc o tomto systému. Výsledky hledání v angličtině 0.
Vyhledávání v češtině, většinou reklama na Sorudo.
Velmi zajímavý link zde: http://bojovaumeni.cz/bu/modules.php?na ... pic&t=3336 , zdá se, že nejsem jedinný, kdo si všimnul, že tu něco nehraje.
Pak jsem našel nějakou diskuzi na Airsoft fóru. A to je asi tak vše, co jsem vygooglil zajímavého. Tak je to asi nějaké supertajné bojové umění, což je škoda, protože je přece naprosto unikátní, na rozdíl od ostatních.

Reference ze stránek sorudo.cz:
7. mechanizovaná brigáda Armády České Republiky (to má být asi ta speciální jednotka)
Okresní soud Hradec Králové, sebeobrana soudců
Fakultní nemocnice Hradec Králové, program na zvládání agresivních pacientů, zdravotni sestry
Český červený kříž Hradec Králové, sebeobrana, pdf
Vodní záchranná služba ČČK, sebeobrana záchranářů
Humanitární jednotka ČČK, sebeobrana zdravotníků
Tábor ČČK, prezentace a aplikace sebeobrany
ZŠ Studánka Pardubice, sebeobrana dětí, pdf
Skaut Hradec Králové, sebeobrana dětí, pdf
Letní dětský tábor HAUL, sebeobrana dětí
Mateřské centrum Beruška, pdf

Chápu, že aby se Sorudo jako marketingový tah chytlo, berou všechno, ale dávat si to do referencí?
Pokud mají v portfoliu kurzy pro airsofťáky, klidně tomu budu říkat airsoftová sebeobrana. Sorry, ale působí to neuvěřitelně amatérsky a vychcaně, něco ve stylu dejte mi vaše peníze a já vás naučím tady a teď nejlepší sebeobranu na světě. A vůbec to nebude bolet, děti
Nakonec ale není až tak důležité co děláš za BU, pokud ho budeš tvrdě trénovat, tak vždycky budeš lepší než vůbec netrénovaný jedinec. Taky je určitě lepší, dělat Sorudo, než kouřit trávu za školou. O tom ale můj příspěvek nebyl, byl o tom, že tento systém se objevil na oficiálních stránkách army.cz.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod soldato » 04 úno 2010, 20:46

No, čistě náhodou o tom trochu vím. Doporučuji navštívit nějaký jejich kurz, a teprve poté vynášet rozsudky. Dle mých zkušeností se jedná o jeden z mála ucelených sebeobranných systému v čr, který má určitě co nabídnout.
soldato

Příspěvekod Andy » 09 úno 2010, 19:06

Dobře, a se kterými sebeobranými systémy to porovnáváš? Jaké máš s těmi systémy praktické zkušenosti?
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod soldato » 09 úno 2010, 20:05

Andy Andy ;) , nechtěl jsem tady vypisovat srovnání Soruda s např. KapPapem, KrawMagou, Musadem nebo Systemou (či jinými sebeobranými systémy nebo bojovými sporty). Také jsem nechtěl psát jaké mám s těmito systémy zkušenosti (a věř mi že jsou...). Jen jsem chtěl říci, že než začneš někoho urážet a nazývat ho airsofťákem, tak si o tom víc zjisti, nebo ještě líp - vyzkoušej to sám na sobě! Pak můžeš kritizovat nebo chválit. Takhle se fórum opravdu nedělá. Bezduše a amatérsky jen urážet... Možná by jsi se měl zamyslet, proč má toto fórum tak malou návštěvnost, i když nápad i potenciál byl...
Jestli chceš více pokecat, piš mi prosím na soldato@email.cz. Děkuji.
soldato

Příspěvekod Andy » 09 úno 2010, 22:13

Normálně jsem se zeptal, protože mně zajímá, s čím to srovnáváš, a jaké s tím máš zkušenosti.
Na základě informací, které lze nalézt o Sorudu, jsem si na něj udělal názor. Možná to je nejskvělejší systém na světě. Smůla že to působí přesně opačně.

Přikládám anketu o Sorudu
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod soldato » 10 úno 2010, 06:11

Andy, bohužel zase špatně.
Za a,- zkus se zamyslet, jaky asi muže být rozdíl mezi bojovým uměním a systémem reálné sebeobrany...
Za b,- kolik hlasujících bude mít se Sorudem reálnou zkušenost a kolik jich bude soudit na základě tebou předložených úvah...

Jinak držím palce, a neber mé výtky jako útok na tebe. Líbí se mi co děláš, jen mi trochu vadilo, že soudíš něco jen podle toho co si kde přečteš.

p.s.: nedávno jsem na netu četl, že Elvis žije. A taky to nevytrubuju a těžko tomu uvěřím... (...no, i když je to Elvis... ;) )
soldato

Příspěvekod Andy » 10 úno 2010, 07:45

systém reálné sebeobrany
bojové umění
bojový sport

Mezi bojovým uměním a bojovým sportem je určtitě rozdíl. Těžko říct, jaký je rozdíl mezi systémem reálné sebeobrany a bojovým sportem. Každý může tvrdit, že zrovna jeho systém je reálný.
Anketu změním.
Nerad bych se dál hádal, máš svůj názor a já svůj. Pokud zjistím, že jsem se spletl, určitě o tom dám vědět.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Příspěvekod soldato » 10 úno 2010, 17:36

Tak ještě jednou zdravím. Už jsem sice nechtěl reagovat, ale co... ;)
Takže, rozdíl mezi komplexním systémem reálné sebeobrany a bojovým sportem je obrovský :!:
Bojový sport má pravidla (dokonce i ultimátní zápasy nějaká mají...). Na ulici žádná pravidla nejsou. Většina bojových sportů má časový limit, a poté přestávku. To se vám na ulici také nestane. Také na vás na ulici nenastoupí stejná váhová kategorie. Dokonce tam budete mít většinou více než jednoho soupeře. V ringu na vás taky nikdo nevytáhne nůž, boxera nebo teleskop. Nemáte tam zhasnuto a nemusíte bojovat ve tmě. Nemusíte řešit jaké máte nepohodlné oblečení nebo že nemáte žádné chrániče. To je bojový sport. Je dobrý něco umět, ale zákony ulice jsou někde jinde.
A co nabízí systém reálné sebeobrany navíc? To co se v bojovém sportu nenaučíte. Prevenci. Také jak se z toho vykecat, čili prekonfliktní fáze. Naučíte se první pomoc. Následně se také seznámíte s právní dohrou a právními následky. Samozřejmě i jak se bránit a jak protivníka rychle a efektivně zlikvidujete. A nemusí být jen jeden. Čili to, co vás v konfliktu na ulici zákonitě potká.
Tolik tedy mé zkušenosti v rozdílnosti bojového sportu se systémem reálné sebeobrany. Bojové umění zde ani neuvádím. To je úplně o něčem jiném.
Jinak se určitě hádat nechci. To opravdu nemám zapotřebí. Ani netvrdím, že je Sorudo jediný a nejlepší na světě. Jen mě opravdu trochu naštvalo posuzování něčeho, o čem nemáš ani páru jen z toho co si kde přečteš. Opravdu budu rád, když si nějaký jejich seminář zkusíš a pak nám tady o tom něco napíšeš. ;)
soldato

Další

Zpět na Armáda ČR - aktuality, kauzy, novinky