Nějak se roztrhl pytel s nákupy..

Zde se diskutuje o tom, co se právě děje v Armádě. Například o snížení příspěvku na bydlení, propouštění vojáků, škrtech v resortu ministerstva obrany. Každý je vítán přispět svým názorem, nebo aktualitou z Armády.

Nějak se roztrhl pytel s nákupy..

Příspěvekod Andy » 20 říj 2009, 22:08

Celkem překvapeně zaznamenávám informace o připravovaných nových nákupech pro AČR. Pro připomenutí:
1) Nové útočné pušky
2) Nové pistole Glock
3) 90 ks LMV Iveco
4) Bezpilotní průzkumné prostředky RAVEN
5) Připravovaný tendr na nadzvukové letouny
Nevím jestli jsem na něco nezapomněl. Na jednu stranu musím zatleskat těm Glockům, ikdyž je to pistole na nošení náboje v komoře, a to se komárům líbit nebude. Že jsou potřeba nové útočné pušky v menší ráži, to se ví už taky dávno. Že Dinga se moc neosvědčila a Iveca zase naopak celkem ano, to se taky všeobecně ví, takže taky palec nahoru. O Ravenu toho moc nevím, ale asi se nespletu, když řeknu že to je krok vpřed od řvoucí Sojky. Letadla necháme stranou. Takže shrnuto, celkem rozumné a potřebné "zboží" nám chtějí na MO nakoupit. Proč mám tedy z toho takový divný pocit? Že se všechno nechá na poslední chvíli, aby se pak už nemohlo jít cestou výběrového řízení. Že si někdo namastí kapsu. Ale pak si zas říkám - ať si jí namastěj, když to neudělaj oni, udělá to někdo jinej, a ještě nakoupí něco, co bude k ničemu.Takhle alespoň budeme mít špičkovou techniku. Ale je to trochu smutný, že už jsme takhle rezignovali..
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Nějak se roztrhl pytel s nákupy..

Příspěvekod Stan » 21 říj 2009, 11:28

Vicemene souhlas. S tema statnima zakazkama a korupci je to bohuzel stara znama pisnicka... Clovek by rekl, ze kdyz se v te armade prece planuje na 10-15 let dopredu, ze by nemel byt problem naplanovat i nakup. Napr:

1) ty dopravni letadla - zivotnost Anduli je snad konkretni fakt, tak nevim proc nakup tech CAS nenaplanovali driv, meli by hromadu casu na vypsani vyberoveho rizeni (a lepsi pozici pro vyjednavani ceny, pripadne uplne jine a lepsi letadlo)

2) stejne tak ty utocne pusky - vim zatim se o tom jen suska, nikde nic moc konkretniho. Ikdyz taky se suska ze se nakup zdrzuje schvalne, aby CZUB stihla pripravit CZ 805ku

...asi opravdu nema smysl si delat iluze, ze u zakazek kde litaji stamiliony ci miliardy neni zadna korupce (nejen u nas samozrejme), tak jsem alespon rad, kdyz uz ve finale ten produkt je k necemu...
Stan

Příspěvekod Andy » 21 říj 2009, 17:20

Jo, na ty letadla jsem zapomněl. To je taky zajímavý obchod. Musíme si ale přiznat, že ať bude vybráno cokoliv, vždycky se najde někdo, kdo bude tvrdit, že konkurenční výrobek je lepší. Dobře to je vidět na Glocku, o tom, že je ta pistole svými vlastnostmi někde jinde, než výrobky CZUB, snad nikdo kdo se trochu vyzná nepochybuje. Cenově vychází taky líp. A stejně se ozvou politici, kteří budou tvrdit, že CZ je lepší.
S tou 805 to je přesný - aby to stihli připravit. To je smutný - existuje mraky vyvinutých a hlavně prověřených zbraní, ale my si budeme kupovat něco, co ještě ani není vyvinuto. Já teda doufám, že nebudem, dokud mě někdo nepřesvědčí o opaku, a to nepůjde tak, že si na IDETu vystaví nefunkční vzorek.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Příspěvekod Návštěvník » 03 pro 2009, 00:15

Na zbraně je vyhlášena veřejná obchodní soutěž pověšená na netu v CR a EU. Jak to tak poslouchám krituzujeme všechno a proto si kladu otázku proč nakupovat. Osobně je mně jedno kolik to stojí, hlavně, že to bude. I LMV Iveco pro SOC stály dvakrát tolik co normálně. Nahlásil to někdo náčelníkovi VP?
Návštěvník

Příspěvekod Stan » 03 pro 2009, 20:54

Návštěvník píše:Na zbraně je vyhlášena veřejná obchodní soutěž pověšená na netu v CR a EU.

V poradku, ted jen aby se do toho nevlozil "politicky" vliv typu "musime preci podporit domaciho vyrobce". Jen doufam, ze ve vyberu nebude cena (nejen ta realna/vysledna, ale i ta skryta nebo-li"obalkova") hlavnim kriteriem , nybrz i kvalita a vyuzitelnost...

Jak to tak poslouchám krituzujeme všechno a proto si kladu otázku proč nakupovat. Osobně je mně jedno kolik to stojí, hlavně, že to bude.

Bez kritiky si bude kazdy delat co chce, nakupovat co chce, za ceny jake chce... Ok, ok nase kritika tady s tim asi nic moc nezmeni, ale i tak ma kazdy pravo vyjadrit svuj nazor... A ze nezalezi na cene? No jak se to vezme... kdyz za stejnou cenu by se dalo poridit vozidel/materialu/zbrani/whatever dvoj-troj-buhvikolika nasobek, tak si myslim, ze precijen i na te cene zalezi...
Stan

Příspěvekod zabak » 07 pro 2009, 02:00

Pra návštěvníka,
mě teda vůbec není jedno kolik to stojí. Protože to platim z daní. Nevím kde jsi přišel k informaci o dvojnásobné ceně Ivek pro SOG, já mám zcela opačné informace. Cena okolo 32 000 000.
Osobně mě připadá že se někdo snaží co nejvíc napakovat a proto se tak horentně nakupuje.
zabak

Zpět na Armáda ČR - aktuality, kauzy, novinky