M1114 Hummer u PRT

Zde se diskutuje o všem možném, zbraně, taktika, útvary, prostě pokec.

M1114 Hummer u PRT

Příspěvekod pepe » 14 lis 2010, 13:05

Připravuji článek o českých Hummerech od PRT do jednoho nejmenovaného českého modelářského časopisu. Mám několik dotazů týkajících se vybavení vozidel. Byl bych rád kdyby mi je tu někdo pomohl zodpovědět. Nevím zda některé z mnou požadovaných informací nepodléhají utajení apod. Takže mě když tak upozorněte.

Stejný dotaz jsem položil i na jiném fóru o AČR, tak mě prosím nepovažujete za spamera :)

Předem díky za vaše odpovědi.

1) Co je to za bílou „bouli“ na krytu motoru?

Obrázek

2) Co jsou zač ty malé černé antény na zadní části vozidla (červené rámečky). Rušičky IED? Antény GPS?

Obrázek
pepe

Re: M1114 Hummer u PRT

Příspěvekod Yusuf » 17 lis 2010, 18:36

Jedná se o vozidlo vybavené systémem AFTS /Afghanistan Force Tracking System/, jakousi jednodušší variantou Blue Force Trackeru. Ta bílá věc na kapotě je anténa GPS a ty menší černé antény vzadu jsou součástí rušičky.
Yusuf

Příspěvekod Yusuf » 17 lis 2010, 18:36

Jedná se o vozidlo vybavené systémem AFTS /Afghanistan Force Tracking System/, jakousi jednodušší variantou Blue Force Trackeru. Ta bílá věc na kapotě je anténa GPS a ty menší černé antény vzadu jsou součástí rušičky.
Yusuf

Příspěvekod pepe » 17 lis 2010, 20:02

Super, díky za odpovědi. Ta anténa na krytu motoru vlevo od GPS je SATCOM? A od čeho je klasická prutová anténa vpravo a od čeho je ta vzadu? A poslední dotaz, proč se na antény připevňují PET láhve? Aby držely vzpřímeně?
pepe

Příspěvekod Yusuf » 18 lis 2010, 09:40

Anténa na kapotě vedle GPS je SATCOM UHF anténa radiostanice AN/PRC-117. Jedná se o multiband stanici (VHF Low 30-90 MHz, VHF/VHF-AM 116-150 225-400 MHz, UHF SATCOM, 243-270 MHz, 292-318 MHz, VHF/UHF 30-512 MHz). Více na stánkách výrobce fy. Harris. Dvě prutové antény jsou na vozidle patrně proto, že se jednalo o automobil velitele MOTu, nebo jeho zástupce a bylo tedy vybaveno rozšířeným spojovacím vybavením. Na jednu prutovou anténu byla napojena radiostanice RT-1523 a na druhou AN/PRC-117 (pro vysílání ve VHF). Do PET lahví jsme dávali infra light sticky pro označení vozidla v noci, ne každá osádka měla ifra strobo světlo, tak alespoň něco...
Yusuf

Příspěvekod pepe » 19 lis 2010, 09:44

Díky za vyčerpávající odpověd. Jestli to dobře chápu tak existuje více verzí spojového vybavení M1114? Mohl by jsi prosím popsat i nějaké další odlišnosti a vybavení českých M1114? Předem děkuji.
pepe

Příspěvekod Yusuf » 19 lis 2010, 15:38

V podstatě byla jen dvě varianty - "velitelská" vozidla s kombinací radiostanic RT-1523 a AN/PRC-117, která byla v provedení manpack, tj. šla vyjmout, odpojit vozidlový adaptér, nasadit batterypack, připojit některou s antén (byly v sadě celkem tři - SATCOM, prut VHF a "pendrek" pro letecké pásmo) a používat mino vozidlo. Druhá varianta bylo vozidlo jen s jednou radiostanicí RT-1523. Hlavním a nejzásadnějším rozdílem mezi vozidly US Army a AČR byla absence Blue Force Trackeru, systém AFTS, kterým byla některá česká vozidla vybavena byl nefunkční a systém neměl ze strany majitele, tj. US Army žádnou, nebo jen minimální technickou podporu. Proto jsme ho např. z mého vozidla i demontovali. US vozidla dále byla vybavena moderním typem rušičky DUKE a česká starším a méně účinným typem firmy Lockheed Martin SYMPHONY. Poslední "vychytávkou" u velitelských vozidel byla handsfree sada k sat. telefonu IRIDIUM. Nejvyditelnějším rozdílem byly samozřejmě naše postsovětské zbraně...
Yusuf

Příspěvekod Pavel » 19 lis 2010, 16:00

Zdravím Yusufe! Chěl bych tě požádat, abys dobře zvažoval, kam až zajít při sdělování informací o vozidlech PRT. Jak říká klasik, to že jsi paranoidní, ještě neznamená, že po tobě nejdou :-). Naštěstí už se nemusí utajovat TTD špičkové zbraně SA 58, ale všeho s mírou ;)
Pavel

Příspěvekod pepe » 19 lis 2010, 16:25

Radiostanice jsou umístěny klasicky mezi řidičem a spolujezdcem? Nemáš nějakou fotku umístění radiostanic? Mám sousty fotek, ale interiéru s vysílačkami mám jen dvě.

Má systém AFTS na povrchu vozidla nějakou anténu? Blue Force Tracker anténu má.

Díky za vysvětlení těch PETek, už jsem o tom někde slyšel. Na některých fotkách je vidět, že některé Hummery mají noční reflektory, které mají umístěné místo klasického světla vlevo.

A poslední dotaz. Na fotkách je vidět, že auta mají označení CZ XX (XX je číslo), označení je pod levým předním světlometem a dále vzadu vlevo pod mřížkou klimatizace. Mají auta ještě nějaké speciální označení? Nepočítám různé soukromé malůvky a názvy.

Co se týče utajení tak, jak jsem psal, nechávám to na vás povolanějších jakou informaci mi dáte a jakou ne. Na druhou stanu doporučuji si občas zajít na modelářské diskuze, modeláři jsou známí tím, že všechno přesně řeší, jaká anténa a kde atd. Možná by z informací na těchto diskuzích jistým osobám vstávali vlasy hrůzou na hlavě :) I když v ČR je spíše v kurzu druhá světová, ale na zahraničních diskuzích je informací o moderní technice také spousty.
TTD nás nezajímají, jde nám spíše o to kde je jaká anténa, jak vypadá atd. A případně jestli anténa slouží pro nějaké zařízení uvnitř vozidla tak kde to zařízení je a jak vypadá (alespoň zjednodušeně).
Jestli máte pocit, že zde uvedené informace mohou někoho ohrozit tak téma zrušte.
pepe

Příspěvekod Yusuf » 22 lis 2010, 08:41

To Pavel:
Díky za upozornění, máš samozřejmě pravdu, ale Google je mocný čaroděj a pokud tam zadáš např. ITT nebo Harris, tak se na stránkách výrobců o těchto radiostanicích dočteš prakticky vše, koneckonců jedinou utajovanou věcí bylo krypto. O techto stanicích se vedla fundovaná diskuze např. na OWOP, v souvislosti s nákupem stanic pro KBV Pandur. Takže opravdu nic secret...
To Pepe:
AFTS měl, pokud se správně pamatuji, pouze onu "bílou bouli" na kapotě.
Označení vozidel vylo skutečně jen CZ a číslo, umístění se někdy auto od auta trochu lišilo, číslo vozidla bylo i na sloupku mezi čelními skly, co se týče dalších nápisů, byly to anglické nápisy TIE DOWN u ok na tažení a na dveřích byli i nápisy u čtyřhranu na nouzové otevření dveří OPEN a šipka.
Stanice RT - 1523 byla v běžném racku spolu se zesilovačem mezi řidičem a velitelem. AN/PRC - 117 jsme dávali nahoru na rack a přivazovali gumicukem tak, aby byl displejem směrem k veliteli, tj. napříč na osu vozu (děkuji tímto šikovným lidem, kterí to vymysleli).
Nějaké fotografie samozřejmě mám, ale nechce se mi je na veřejném fóru postovat.
Yusuf

Další

Zpět na Pokec o všem co souvisí s Armádou