od Sydny » 28 čer 2011, 14:41
Ahoj
sice už nejsem v aktivní službě,ale můžu sdělit že mě bavilo že na úrovni prap,rtn se to táhlo jedním směrem, všichni dělali to samé, bylo to koordinované, zábavné. Bavili mě povodně, připadal sem si konečně k nečemu dobrý. Bavilo mě cvičit, střílet, z minometu, SA, a pistole. Když jsem nastoupil (2004) byly plné sklady, patery ponožky nebyly problém, kanady, goretexy, fleecky, všechno bylo. Před odjezdem na Ruzyň vyfasováno. Dnes už armáda nemůže nabídnout ani to. Vždy sem se řídil heslem ( a polohlasně sděloval nadřízeným) že pokud po mě chcete výkony-dejte mi čas, prostor, prostředky (a je jedno jaké,jestli ochranné či počítač s tiskárnou na tvorbu docházky) Dnes může armáda ovšem nabídnout moderní techniku, české zbraně, kolektivní myšlení, zkoušku toho jak zvládáš stresmanagement, co je v tobě především jako VD, ZVČ...Při troše štěstí nabízí výjezd do mise spojený s přivýdělkem. Adrenalin.
V armádě chybí jakákoliv sebereflexe ze strany nadřízených od ZVR počínaje. Jednak je to zatíženo tím že mají tendenci nafukovat problémy aby potom ve svém vlastním svědomí se pochválili za to že uhasili oheň největšího žáru, a přitom to byl jen jeden špatně odevzdaný dokument. Pokud nadřízený nezvládá stres, stává se z něj cholerik, nervák. Takový je nejhorší. Byl jsem svědkem i útoku nadřízeného, který postižený voják odrazil a jednu vrátil a nakonec byl vyšetřován VP za útok na velitele. Samozřejmě svědectví okolostojících nebylo zřejmě bráno v potaz a ten chudák měl potom peklo protože velitele nepotrestali, zato on ztrestal ho.
S jídlem roste chuť, s mocí roste pocit nepostižitelnosti. Všichni takový nejsou, to ne !! Znám i plukovníky, kteří se baví s rtn, jako se sobě vlastními, na cvičení, ukázkách, akcích. Ti si uvědomují potenciál potřebný pro působení ozbrojených sil. Dále chybí opravdu koncepce co je třeba dělat, co cvičit, kam se bude jezdit, co budeme bránit.
Co s tím? Nic, protože sám člověk systém nezmění, ani 2 lidé, ani 20 lidí..... A víc jich stejně nenajde odvahu na to upozornit, apokud přeci jenom upozorní, stejně se nic nestane jelikož ten nahoře je obklopen hromadou lidí, kteří ví kde je kávovar, kdy je další oběd a nepotřebují nějaké protichůdné názory poslouchat. A vlastně ani nemusí.Bohužel. ( on i ten plukovník je malý pán)
Nemám rád řiťolezce, nerváky, cholery, kamarádíčky z golfu a knajpy nadřízených+rodinné příslušníky, kteří s tím jenom vyjebávají.....proto sem odešel. Srdcaři bohužel pujdou jako poslední ale zápal pro armádu si na chleba nenamažete
Najděte si na netu poslední A-report nebo si ho na útvaru přečtěte...slova pilota vrtulníku- v armádě už to dobré pominulo, skončilo a nevrátí se-není důvod dál čekat.
V kostele a v zákopu nejsou bezvěrci- to znamená že se musí doufat do posledního okamžiku ne? koalice a vláda se rozpadne a po nových volbách se šetřit tak razantně už nebude třeba....