Článek o zakázce na Multicamy pro SOG

Fórum věnované jednotce SOG.

Článek o zakázce na Multicamy pro SOG

Příspěvekod Andy » 11 bře 2010, 10:22

Na této adrese je zajímavý článek o podezřelé zakázce pro SOG.
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy ... ?id=662466

Hodím k tomu časem nějaký komentář.
What the mother fuck?
Andy
Administrátor

Images: 121

Re: Článek o zakázce na Multicamy pro SOG

Příspěvekod divnyCivil » 21 zář 2010, 15:41

Čistě teoreticky - kdyby SOG existoval, používal by multicamy jen na zahraničních misích typu AFG, IQ, nebo jsou vhodné i pro mírné pásmo jako je ČR?
divnyCivil

Příspěvekod Pavel » 21 zář 2010, 16:21

Dobrá otázka. Multicam se hodí do prostředí, jako je Afghanistán a to byl hlavní důvod nákupu. Nejde ovšem jen o maskovací vzor, uniformy typu ACU jsou podle mne lepší než vz. 95 i střihem, umístněním kapes a materiálem.
Tyto maskovací uniformy SOG nakoupil proto, že prostředí to vyžadovalo. V České republice by SOG takové uniformy použil jen výjimečně, protože by plnili vzhledem k úkolům spíše demaskující úlohu. Pro úkoly, které SOG plnil ČR se hodilo civilní oblečení, nebo kombinéza pro zásahy.

K použití Multicamů v ČR..ACUPAT, tedy digitální potisk, který předcházel Multicamu, byl zaveden proto, že podle studií se v přírodě klasická černá barva vyskytuje spíše ojediněle a to i v lese. Proto ani MultiCam nepoužívá černou barvu. Naproti tomu vz. 95 používá černou celkem hodně. Můj názor tedy je, že MultiCam je i pro ČR lepší, než vz. 95, ale to je podle mne i woodland. Druhá věc je pak ta zmiňovaná uniforma jako celek, která se od poloviny devadesátých let nezměnila, a pokud, tak k horšímu, protože kvalita šla dolů. Vůbec bych se ale nedivil, kdyby bylo nějaké výzkumné pracoviště pověřeno vývojem vlastní kamufláže a za pět let přijde s....digitálním vz. 95.
Každopádně by bylo zajímavé porovnat, jak dobře maskuje v ČR v různých prostředích vz. 95 a jak Multicam. Pohodlnost uniforem podle mne hodnotit nemá cenu.
Pavel

Příspěvekod divnyCivil » 23 zář 2010, 15:16

Jasně, ČR bylo spíš jako příklad zeměpisné polohy - přemýšlím jak by vypadaly ústroje SOGu např. v Kosovu, nebo čistě hypoteticky v lesnatém terénu... Asi by zůstali u vz. 95, že? O digi vz. 95 už se nějakou dobu mluví, kdy to ale bude ví jen Bůh a pan prezident :D A podle názorů některých příslušníků AČR by u nás asi nejlíp fungoval MARPAT...
divnyCivil

Příspěvekod Pavel » 23 zář 2010, 16:15

V Kosovu SOG působil. Jak jsem psal výše, buď v civilu (osobní ochrana), nebo v zásahové kombinéze. Ale jinak se používali běžně uniformy vz. 95. Vzhledem k progresivnímu přístupu měl SOG brzy nové a lepší uniformy. Nechci být skeptický, ale opravdu by mne nepřekvapilo, kdyby vojáci AČR chodili ještě za 10 let ve stejných uniformách a pak se z grantu MO za 50 milionů vyvine nový maskovací vzor.
Pavel

Příspěvekod Andy_ » 23 zář 2010, 16:57

Pavle, mohl by jsi se vyjádřit k tý samotný zakázce, jak chtěl Andy, kterej se tu ale už moc neobjevuje? Pokud teda do toho vidíš.

Zajímalo by mě třeba, co v ní všechno bylo. V tom článku se píše o 300 kompletech s doplňky, když to vydělíš cenou, je to skoro 13 000 Kč za jeden komplet. Což je na uniformu sakra hodně :-) (bylo by i s tou nejnižší cenou), takže co tam ještě bylo za doplňky?

Díky!
Andy_

Příspěvekod Pavel » 25 zář 2010, 12:35

Zdar! Bohužel se nemůžu příliš vyjádřit, protože nevím, co přesně v zakázce bylo. Ale jestli se nepletu, byl tam kromě MultiCamů v ACU také Gore-Texový komplet. Oboje snad od Truspec. Myslím, že to bylo předražené, nicméně tuto zakázku vyšetřovala policie, a nevím, na co přišla.
Pavel

Příspěvekod divnyCivil » 06 říj 2010, 15:19

Pavel píše:[...] Oboje snad od Truspec. Myslím, že to bylo předražené, nicméně tuto zakázku vyšetřovala policie, a nevím, na co přišla.

Zajímavé info. Pokud se nepletu, Tru-Spec je de facto licencovaná kopie s minimáním cenovým rozdílem. Takže buď jsou v AČR hloupí šetřílkové, nebo to byla jasná tlačenka...
divnyCivil

Příspěvekod Andy_ » 06 říj 2010, 22:11

Hlavně ty "goráče" od Tru-Specu, to by nebyla žádná výhra, ty materiály nemaj s GTX nic splečnýho, fuj fuj.

Jinak díky za odpověď :-).
Andy_

Příspěvekod Pavel » 09 říj 2010, 13:37

Dovolil bych si nesouhlasit, Tru-Spec (Atlanco) nedělá špatné věci a Gore-Tex je pouze obchodní značka pro porézní membránu, ktrerou vyrábí mnoho firem. Slavné české Gore-Texy používají sice originál Gore-Tex, ale žádná sláva to není. Na druhou stranu, lepší než nic a ve své době to byl skok kupředu. A ještě jednou bych chtěl říct, že to možná nebyl Tru-Spec, jen si myslím, že to byl Tru-Spec. A myslet znamená hovno vědět.
Pavel

Další

Zpět na SOG - útvar speciálních operací vojenské policie