od Pavel » 21 zář 2010, 16:21
Dobrá otázka. Multicam se hodí do prostředí, jako je Afghanistán a to byl hlavní důvod nákupu. Nejde ovšem jen o maskovací vzor, uniformy typu ACU jsou podle mne lepší než vz. 95 i střihem, umístněním kapes a materiálem.
Tyto maskovací uniformy SOG nakoupil proto, že prostředí to vyžadovalo. V České republice by SOG takové uniformy použil jen výjimečně, protože by plnili vzhledem k úkolům spíše demaskující úlohu. Pro úkoly, které SOG plnil ČR se hodilo civilní oblečení, nebo kombinéza pro zásahy.
K použití Multicamů v ČR..ACUPAT, tedy digitální potisk, který předcházel Multicamu, byl zaveden proto, že podle studií se v přírodě klasická černá barva vyskytuje spíše ojediněle a to i v lese. Proto ani MultiCam nepoužívá černou barvu. Naproti tomu vz. 95 používá černou celkem hodně. Můj názor tedy je, že MultiCam je i pro ČR lepší, než vz. 95, ale to je podle mne i woodland. Druhá věc je pak ta zmiňovaná uniforma jako celek, která se od poloviny devadesátých let nezměnila, a pokud, tak k horšímu, protože kvalita šla dolů. Vůbec bych se ale nedivil, kdyby bylo nějaké výzkumné pracoviště pověřeno vývojem vlastní kamufláže a za pět let přijde s....digitálním vz. 95.
Každopádně by bylo zajímavé porovnat, jak dobře maskuje v ČR v různých prostředích vz. 95 a jak Multicam. Pohodlnost uniforem podle mne hodnotit nemá cenu.