Čeští tankisté cvičí afghánské pěšáky v OMLT?

Zde se diskutuje o tom, co se právě děje v Armádě. Například o snížení příspěvku na bydlení, propouštění vojáků, škrtech v resortu ministerstva obrany. Každý je vítán přispět svým názorem, nebo aktualitou z Armády.

Čeští tankisté cvičí afghánské pěšáky v OMLT?

Příspěvekod Pavel » 11 črc 2011, 19:18

Záměrně jsem zvolil provokativní nadpis, ačkoliv už mi bylo vysvětleno, že tankový prapor má i mechanizovanou rotu. O tom psát nechci..
O situaci v provincii Wardak nic moc nevím, pouze pár drbů z doslechu. Přiznám se, že je pro mě překvapující, když na misi typu OMLT vyjede jednotka z tankového praporu. Ne proto, že bych si myslel, že misi nemůžou zvládnout. Je to spíš z důvodu, že už dlouhé roky jezdí spousta podle mého názoru pro tento úkol vhodnějších jednotek na mise otvírat kdejakým čmoudům bránu. A pak do druhé rotace mise OMLT, do letního období, kdy je aktivita nepřítele větší, než v zimě, je vyslána jednotka na bázi tankového praporu. Nechci snižovat potenciál lidí z té jednotky, protože je neznám, ale přesto mě to zaráží. Další rotace má být pokud se nepletu na bázi průzkumné čety ze Žatce. Tady už nějaké informace mám i z vlastních zkušeností. Bude to asi velký křest ohněm..

Pokud si dobře pamatuji, při nasazení první rotace na bázi Chrudimi k úmrtí, nebo těžkému zranění nedošlo. To je dost překvapivé, protože z mého pohledu je OMLT hodně riziková mise. Asi to bylo jen obrovské štěstí. Proto mě nijak nepřekvapuje, že k úmrtím a vážným zraněním u druhé rotace dochází. Nemyslím si, že to nutné musí znamenat, že tankisté nezvládají svůj úkol. Naopak to může znamenat, že nesedí na zadku na základně a něco dělají. Nebo to může znamenat, že je základna neustále napadána.

Možná potřebuje tato armáda padlé vojáky jako sůl. Možná se díky tomu probudí ti papíroví válečníci na štábech a velitelstvích, přestanou řešit absurdní maličkosti a začnou se starat o to, aby vojáci měli dobrý výcvik a dobré vybavení. Ale zatím se mi zdá, že armáda je rozdělena na dva světy. Jeden je ten v Praze a v Olomouci a druhý je na četách a rotách v Afghanistánu. Tak snad to nedopadne tak, že vedení armády stáhne ocas (a jednotku), aby moc neupozorňovala na to, že naši vojáci taky umí bojovat (a v boji jsou bohužel ztráty).
Pavel

Zpět na Armáda ČR - aktuality, kauzy, novinky